Toskánské jáhly s červenou fazolí
bohatá pánev na rajčatovém základě
s bylinkami, středomořskou zeleninou a fazolí červenou ledvinou.
4-5 porcí
doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
150g jáhly
150g fazole červená ledvina
3ks červená cibule
1ks cuketa
2ks červená paprika malá
1ks žlutá paprika
1 stonek řapíkatého celeru
400g drcených rajčat
plocholistá petrželka
olivový olej
1pl wurzl
1pl tymián
1čl rozmarýn
1čl oregano
Návod:
1. Den předem namočené fazole důkladně propláchneme a vaříme v hrnci bez
soli do měkka asi 25 minut. Scedíme a necháme pod pokličkou v hrnci.
2. Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 600ml vody a přivedeme
k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 8 minut. Přikryjeme
pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka promícháme
vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké.
3. Všechnu zeleninu pečlivě očistíme, popřípadě oloupeme. Cibuli nakrájíme na
hrubší měsíčky a osmahneme zprudka na oleji s tymiánem a rozmarýnem. Přidáme na
kostky nakrájený celer, papriku s cuketou a opět zasmahneme, dokud nezačne
zelenina pěkně hnědnout. Nejlépe použít hlubší pánev, kde se vše pěkně
promíchá.
4. Zalijeme drcenými rajčaty, přidáme wurzl, oregano a krátce povaříme, aby
se spojily všechny chutě.
5. Nakonec přisypeme fazole, jáhly, odstavíme z plotny a vše zlehka
promícháme.
6. Dozdobíme nasekanou petrželkou a můžeme podávat na stůl.
Rady a tipy:
Ø směs můžeme obohatit uzeným tofu nakrájeným na
malé kostky nebo listovým špenátem
Ø dochutit česnekem nebo do základu přidat
lžíci hnědého cukru, vše záleží na kyselosti rajčat
Ø třešničku na dortu by zde mohl vytvořit
nastrouhaný parmazán
Žádné komentáře:
Okomentovat