Vždy, když se
snažím udělat něco super zdravého, sáhnu po kvalitní obilovině. Tentokrát jsem
zvolil dušený kamut s velice oblíbenou dýní, která v našich kuchyních
většinou končí ve skvělé dýňové polévce. V tomto křupavém rizotku také
najdete hlívu ústřičnou nebo třeba kukuřici. Vše se báječně snoubí
s čerstvě nasekaným koprem.
Kamut s pečenou
dýní
a hlívou ústřičnou
4 porce
doba vaření kamutu 50 minut
příprava pokrmu 40 minut
Budeme potřebovat:
250 g kamutu (zrno)
1 menší dýně Hokaido
600 g hlíva ústřičná
2 červené cibule
2 stroužky česneku
200 g mražené kukuřice (zrno)
1 čl kmínu
1 pl wurzl
olivový olej
mořská sůl
mlýnek s barevným pepřem
1 čl provensálských bylin
malý svazek petrželky
malý svazek kopru
Návod:
1.
Kamut (jako
každou obilovinu) je nejlepší den předem namočit; pokud se tak nestane, vaří se
o trochu déle. Zalijeme ji tedy 2 a 1/2 násobným množstvím vody a vaříme téměř 50
minut. Je možné, že budeme muset vodu párkrát přilít. Během vaření ochutnáváme
- kamut by měl být měkký, ale přitom trošku křupavý.
2.
Dýni
nakrájíme na menší kostky, dáme na malý plech, posypeme sušenými bylinkami,
osolíme, zalijeme olejem a pečeme na 170°C asi 25 minut do zhnědnutí. (Během pečení
kontrolujeme - měla by být poloměkká.)
3.
Hlívu
zlehka očistíme a nakrájíme na hrubší kousky. (Stonky nakrájíme na kousky menší, jsou tužší
a dělaly by se příliš dlouho.)
4.
Nahrubo
nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na oleji do zlatova, přidáme kmín, na plátky
nakrájený česnek a opět krátce zasmahneme. Vložíme hlívu a restujeme, dokud
nepustí vodu. Pokud houby pustí málo vody, mírně podlijeme. Přidáme wurzl a podusíme
asi 15 minut.
5.
Do směsi vsypeme povolenou kukuřici, přidáme
kamut, upečenou dýni, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Důkladně zamícháme a dle
potřeby dochutíme solí. (Část bylin si můžeme schovat na posypání
na talíři.)
Co je vlastně kamut?
Kamut jako
třeba špalda je prapůvodní druh pšenice, který není ošetřen moderními
zemědělskými postupy a díky tomu se v zrnu zachovává větší procento živin.
Obiloviny se doporučuje máčet 48 hodin, během
dne se voda slévá a mění za čerstvou.
Žádné komentáře:
Okomentovat