Jednou,
když jsem projížděl rozsáhlým Polskem, navštívil jsem jednu z místních
sítí vegetariánských restaurací, která mě velice zaujala. Zde jsem také
ochutnal velmi zajímavou polévku s kyselými okurkami. Bylo chladno a
polévka byla mírně pikantní, příjemně zahřála. Zde je verze, kterou jsem si
upravil pro tento tradiční recept.
Polská okurková polévka
5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme
potřebovat:
2 cibule
1 menší mrkev
1 menší petržel
½ malého celeru
2 malé brambory
5 středních kyselých
okurek
100 g uzeného tofu
malý kousek pórku
1 čl tymiánu
1 čl kmínu
1 menší čl mletého
zázvoru
špetka černého pepře
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 pl wurzl
mořská sůl
řepkový olej
1 čl hnědého třtinového
cukru
200 ml sójové smetany
malý svazek kopru
dle potřeby trochu mouky
1.
Cibuli
vložíme na rozehřátý olej a osmahneme do růžova. Přidáme na malé kostičky
nakrájené tofu, kmín, tymián a opět chvíli orestujeme.
2.
Zalijeme 1,5 l
vody, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, brambor, bobkový list, nové
koření, wurzl , zázvor a pepř. Přivedeme k varu a vaříme, dokud zelenina
nezačne měknout.
3.
Dále vložíme
nahrubo nastrouhané okurky s 2 dcl okurkového nálevu, najemno nakrájený
pórek a znovu krátce provaříme.
4.
Dochutíme do
sladko kysela, můžeme mírně zaprášit moukou nebo škrobem. Zjemníme smetanou a zasypeme
čerstvě nasekaným koprem.
Žádné komentáře:
Okomentovat