Bramborové knedlíky plněné
seitanem a uzeným tofu se špenátem
Tradiční český pokrm ve
vegetariánské verzi. Kombinace vůně, dokonalé chuti a nezapomenutelné lehkosti a
stravitelnosti k sobotnímu obědu v zimních měsících.
15g Tofu uzené
300g mražených špenátových listů
3 stroužky česneku
2 větší cibule
6 větších brambor cca 800g
1čl mleté papriky
1čl mořské soli
200g hrubé špaldové mouky
+ trošku na
podsypání knedlíků
0,5dcl olivového oleje
50g kukuřičného škrobu
1ks vejce
špetka polévkové směsi
0,5dcl olivového oleje
50g kukuřičného škrobu
1ks vejce
špetka polévkové směsi
Falešná
klobásková směs
Seitan a tofu nakrájíme na menší kostky, přidáme papriku, stroužek rozetřeného česneku,
špetku polévkové sypké směsi a kapku oleje. Řádně promícháme a necháme
marinovat. Alternativou seitanu a tofu může být uzený tempeh nebo sojový párek.
Těsto
Brambory uvařené den předem oloupeme, nastrouháme na jemné straně struhadla,
přidáme mouku, vejce, tymián a sůl a vyhněteme jemné těsto, které vypracujeme ve velký válec o průměru
6cm. Z válce krájíme 75g plátky které rozválíme na pomoučeném stole. Na plátky těsta klademe asi lžíci klobáskové
směsi, uzavřeme a vypracujeme v koule. Knedlíky vkládáme do vařící osolené
vody a vaříme 15-20 minut.
Příprava
špenátu a cibulky
Špenát namočený ve studené vodě pečlivě vymačkáme a vložíme
na pánev s předem osmaženými plátky česneku. Podlijeme mírně vodou
s přídavkem polévkové směsi a krátce podusíme. Asi po 5-10 minutách zahustíme
kukuřičným škrobem rozmíchaném ve studené vodě. Ihned odstavíme z plotny a
přidáme sojovou smetanu dle potřeby.
Cibulka - cibulku nakrájíme najemno a osmažíme pozvolna na
olivovém oleji do růžova.
Špenát servírujeme na talíř, na něj klademe právě
dovařené knedlíky a nakonec posypeme osmaženou cibulkou.
Tipy a rady:
Pro labužníky bych doporučil místo polévkové směsi Shoyu
sojovou omáčku nebo rýžové miso. Do špenátu je možno přidat mírně mořské řasy
pro zvýšení nutriční hodnoty. Dá se také zahušťovat celozrnnou moukou nebo
podlévat sojovým či rýžovým mlékem. Do špenátu lze přidat část osmažené cibulky
před dohuštěním. Doporučuji také v BIO kvalitě!
Přeji dobrou chuť
Žádné komentáře:
Okomentovat