Svěží
letní fenyklový salát s avokádem
pomerančem a mandlemi
Doba přípravy 20min.
Budeme potřebovat:
- 1 větší čerstvý fenykl
- 1 měkčí avokádo
- 1 červená cibule
- 1 pomeranč
- 1 citron
- sůl
- 2dcl olivového panenského olej¨
- hrstka plátkových mandlí /nejlépe pražených/
- špetka bylinného peprníku
Používaný nejen v teplé či studené kuchyni, ale jeho
semena i pro léčebné účinky, které znaly již naše babičky, především na
zažívací potíže.
Fenykl má příjemnou anýzovou chuť, která skvěle vyniká v
salátech, ale může posloužit také dušený jako příloha k hlavním jídlům. Obsahuje
mnoho zdraví prospěšných prvků - kalcium, železo, magnesium a vitamin C.
pomeranč
Pomeranče velice dobře fungují
ve spojení se slanou chutí zeleninových salátů a dodávají tělu nebytný vitamín
C, železo, magnesium a zinek. Výborným elixírem se může stát ve spojení s
čerstvým fenyklem ve formě džusu, který se stane životabudičem .Kombinaci těchto dvou surovin doporučuji v čerstvé zeleninové šťávě ke snídani.
Návod
Fenykl očistíme a nakrájíme
na velice jemné plátky. Pokud jsou vrchní stonky příliš tuhé či přezrálé,
doporučuji je odříznout a do salátu nepoužívat. Avokádo, pomeranč a cibuli oloupeme
a stejně jako fenykl nakrájíme na jemné plátky. Všechny suroviny vložíme do
misky, zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Přidáme sůl a bylinný
pepř dle chuti. Vše patřičně promícháme a ke konci přesypeme hrstkou mandlí.
Bylinný peprník
můžete sehnat ve zdravých výživách po ČR.
Vyrábí ho Josef Abrle z Pavlova které je situováno
na úrodné jižní Moravě. Jeho rodinná firma
se zde zabývá výrobou vín a pěstováním bylin
.Více informací naleznete na:
Žádné komentáře:
Okomentovat