Pages

úterý 28. října 2014



...jedna z mých nejoblíbenějších polévek, obohacena celozrnnou těstovinou.





Polévka z pečených paprika
s žitnými fleky


5 porcí
Doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat
2 červené papriky
1 žlutá paprika
1 oranžová paprika
/může být zelená/
1 rajče
1 brambora
1 malá mrkev
2 střední cibule
2 kostky zeleninového bujónu
10 pl olivového oleje
2 čl provensálských bylin
1 pl hnědého třtinového cukru
špetka mletého muškátu /může být i skořice/
50 g žitných fleků /nebo jiných těstovin/
mořská sůl



Návod
1)     Papriky nakrájíme na hrubší kusy, rajče nahoře nařízneme, vše polijeme ½ oleje, posypeme bylinkami, zamícháme a pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 30 minut.
2)     Na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a ke konci cukr, který necháme krátce zkaramelizovat. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme bujon, muškát, na kostky nakrájenou bramboru a vaříme, dokud brambory nezměknou.
3)     Žitné flíčky vložíme do malého hrnce s vroucí vodou a povaříme asi 7 minut. Necháme pod pokličkou dojít až do doby, kdy je polévka hotová.
4)     Do uvařeného vývaru vložíme upečenou zeleninu, část paprik si ponecháme a nakrájíme na nudličky, kterými obohatíme hotovou polévku.
5)     Polévku rozmixujeme do jemného krému, dle potřeby dosolíme nebo dochutíme
viz. Rady a tipy.

6)     Do dochucené polévky vložíme scezené flíčky a necháme v polévce chvíli dojít, těstovina ještě pěkně zvýší objem.



  
Rady a tipy
ü  Před mixováním můžeme natrhat několik lístků bazalky nebo plocholisté petrželky
a vložit do polévky.
ü  Konečnou chuť polévky můžeme vylepšit balzamikovým octem, sójovou omáčkou
nebo zjemnit mandlovou smetanou.
ü  Na talíři můžeme posypat opraženými piniemi /lze nahradit slunečnicí/.






Žádné komentáře:

Okomentovat