...jedna z mých nejoblíbenějších polévek, obohacena celozrnnou těstovinou.
Polévka z pečených paprika
s žitnými fleky
5 porcí
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat
2 červené papriky
1 žlutá paprika
1 oranžová paprika
/může být zelená/
1 rajče
1 brambora
1 malá mrkev
2 střední cibule
2 kostky zeleninového bujónu
10 pl olivového oleje
2 čl provensálských bylin
1 pl hnědého třtinového cukru
špetka mletého muškátu /může být i skořice/
50 g žitných fleků /nebo jiných těstovin/
mořská sůl
Návod
1)
Papriky
nakrájíme na hrubší kusy, rajče nahoře nařízneme, vše polijeme ½ oleje,
posypeme bylinkami, zamícháme a pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 30 minut.
2)
Na
oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a ke konci cukr, který necháme
krátce zkaramelizovat. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme bujon, muškát, na kostky
nakrájenou bramboru a vaříme, dokud brambory nezměknou.
3)
Žitné
flíčky vložíme do malého hrnce s vroucí vodou a povaříme asi 7 minut.
Necháme pod pokličkou dojít až do doby, kdy je polévka hotová.
4)
Do
uvařeného vývaru vložíme upečenou zeleninu, část paprik si ponecháme a
nakrájíme na nudličky, kterými obohatíme hotovou polévku.
5)
Polévku
rozmixujeme do jemného krému, dle potřeby dosolíme nebo dochutíme
viz. Rady
a tipy.
6)
Do
dochucené polévky vložíme scezené flíčky a necháme v polévce chvíli dojít,
těstovina ještě pěkně zvýší objem.
Rady a tipy
ü Před mixováním můžeme natrhat několik lístků
bazalky nebo plocholisté petrželky
a vložit do polévky.
ü Konečnou chuť polévky můžeme vylepšit balzamikovým
octem, sójovou omáčkou
nebo zjemnit mandlovou smetanou.
ü Na talíři můžeme posypat opraženými piniemi /lze nahradit slunečnicí/.
Žádné komentáře:
Okomentovat