Tofu vrabec
s kapustou a
bramborovým knedlíkem
5 porcí
Doba přípravy 50 minut
Knedlíky
600 g syrových brambor
100 g pšeničná mouka celozrnná hrubě mletá
150 g pšeničná mouka hrubá
1 čl lnu (nejlépe rozmělněného v hmoždíři)
2 l vody na vaření knedlíků
1 čl tymiánu
1 větší čl soli
Kapusta
3 větší cibule
1 ks menší kapusta /cca 700 g/
8 pl olivového oleje
2 čl drceného kmínu
2 čl sušené šalvěje
4 pl omáčky tamari
2 stroužky česneku
trošku kukuřičného škrobu
Vrabci
300 g tufu marinované /uzené/
2 pl rajčatového protlaku
2 čl drceného kmínu
2 stroužky česneku
4 pl tamari
1-2 dcl zeleninového vývaru /může být 1 čl wurzl + voda/
Návod
1.
Brambory
opláchneme, vložíme do studené vody a vaříme do měkka.
2.
Druhý
den brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme len, mouku a tymián.
Vypracujeme těsto, které rozdělíme na1/2. Vytvarujeme rovnoměrné knedlíky a
necháme chvíli na talíři odpočinout. Dáme si vařit vodu do hrnce.
3.
Oloupanou
cibuli nakrájíme na hrubší kostky a osmahneme do hněda. Mezitím tofu nakrájíme
na hrubo a vložíme do zapékací misky nebo plíšku. K uzenému tofu přidáme
1/3 osmahnuté cibule spolu se zbytkem surovin a pořádně promícháme. Vložíme do
trouby a pečeme asi 25 minut do hněda, nejlépe 10 minut přikryté pod alobalem. Na
hotovou cibulku přisypeme najemno nakrájenou kapustu a krátce celé zasmahneme.
Kapustu zalijeme 3 dcl vody a koření. Dusíme do poloměkka asi 25 minut, dle
potřeby doléváme vodu. Dochutíme omáčkou tamari, česnekem, popřípadě zaprášíme
škrobem.
4.
Vrátíme
se ke knedlíkům, které vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 22 minut, poté vyjmeme
na talíř a necháme chvíli vydýchat J.
5.
Knedlíky
nakrájíme nití na plátky.
6.
Na
talíř klademe kapustu, vrabce a obložíme knedlíky. Přelijeme šťávou
z kapusty.
ü Rady a tipy
ü Uvařené brambory vařením a loupáním většinou
trochu ztratí na váze,
dbejte tedy na to, abyste jich měli cca ½ kg.
ü Ke kapustě můžete přidat najemno nasekané a
namočené sušené houby.
ü Zbylým protlakem můžete dohustit kapustu.
ü Místo vývarem lze vrabce podlít pivem. J
ü Do základu cibule je možno přidat a zasmažit
tmavé hořčičné semínko.
Žádné komentáře:
Okomentovat