Zelný salát s mrkví a koprem je už trochu nuda, proč tedy
nevyzkoušet něco více odvážného a hlavně pikantního?
___________________________________________________________________
Pikantní
zelný salát
s
jidášovým uchem a sezamem
5 porcí
Doba přípravy 50
minut
Doba přípravy 50min.
Budeme potřebovat
600 g bílého zelí
1 malá žlutá paprika
1 malá červená paprika
2 stonky jarní cibulky
20 g sušeného jidášova ucha
4 pl oleje /nejlépe sezamový/
2 pl rýžového sirupu /může být i
jiný druh/
4 pl kvalitní sójové omáčky
2 pl octa /nejlépe umeocta/
1 čl čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 čl drcených chilli lupínků /kdo
chce, může více :-) /
malá hrstka sezamu
mořská sůl
Návod:
- Houbu namočíme do studené vody
nejméně na hodinu. Potom vaříme přibližně dvacet minut (vývar můžeme
použít na polévku nebo vypít - je velice blahodárný). Necháme vychladit. Houby
zbavíme tuhých kořínků a nakrájíme na proužky (budou mírně křupavé).
- Zelí opracujeme, nakrájíme na
hrubší kostky a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 7 - 10minut (zelí
by mělo být pořád trochu křupavé). Vychladíme ve větší míse.
- Do mísy se zelím přidáme na
proužky nakrájené papriky, jarní cibulku a zbytek surovin na dochucení
spolu s ½ sezamu. Důkladně promícháme.
- Podáváme chlazené posypané
zbytkem sezamu.
Rady a tipy:
Ø Do salátu lze přidat mrkev, napařenou brokolici nebo
sezam nahradit opraženými kešu oříšky.
Ø Pro přiblížení k asijské chuti můžeme přidat ½ lžičky
perníkového koření, skvěle ladí také s polévkami podobného původu a tipu.
Ø
Žádné komentáře:
Okomentovat