Granátové jablko
je nyní v obchodech k dostání za symbolickou cenu. Pár jsem jich
nakoupil a nechal několik týdnů dozrát, zde ho najdete v salátu
s červenou řepou a listy polníčku.
Řepný salát
s granátovým
jablkem
a polníčkem
4 porce
doba vaření řepy cca 1 hodina
příprava salátu 20 minut
Budeme potřebovat:
2 středně velké červené řepy
1 granátové jablko
1 čl hnědého cukru
1 pl olivového oleje
hrst slunečnicových semínek
2 hrsky polníčku (může být rukola)
mořská sůl
1 limeta
Návod:
1.
Řepu
opereme a celou vložíme do hrnce s vodou, aby byla celá ponořená. Trvá poměrně
dlouho, než se řepa uvaří, ale je to znát na chuti, když je uvařená ve slupce.
Také se v ní uchová mnohem více vitamínů, než když ji vaříme oloupanou.
Řepu vaříme asi 1 hodinu, ke konci zkusíme nožem, jestli je uvnitř měkká.
Necháme důkladně vychladnout.
2.
Jablko
rozkrojíme na ½ a vydlabeme všechna jádra. (Pozor na světlé kousky dužniny - jsou
velmi hořké.)
3.
Semínka
dáme do větší misky, přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu, kterou jsme
předtím oloupali. Zastříkneme limetkou, přidáme cukr, olej, osolíme a zlehka
promícháme. Necháme v lednici vychladnout.
4.
Na
pánvi krátce osmahneme slunečnici. (není nutné)
5.
Salát
vyjmeme z lednice, naservírujeme na talíř, poklademe listy polníčku a
posypeme slunečnicí.
Žádné komentáře:
Okomentovat