Pages

čtvrtek 1. ledna 2015


Trhy jsou plné kořenové zeleniny, tentokrát mi do oka padl CELER.
Připomněla se mi jedna z mých velice osvědčených polévek, která už několikrát sklidila úspěch na všech frontách…


Polévka z pečeného celeru v uzené paprice



5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
1 menší celer
2 menší cibule
1 menší brambor
1 červená paprika
8 pl olivového oleje
2 pl uzené papriky /může být i obyčejná/
1 čl zeleninového bujonu
2 čl provensálských bylin
mořská sůl
pečivo na krutony

Návod:
  1. Celer oloupeme, nakrájíme na rovnoměrné kostky. Vložíme na malý plech, posypeme paprikou, osolíme a polijeme ½ částí oleje. Zamícháme a pečeme v předem na 170°C vyhřáté troubě do poloměkka. Během pečení mícháme, aby se paprika nepálila, asi po 15 minutách můžeme zlehka podlít vodou.
  2. Cibuli nakrájíme na hrubo, vsypeme na rozehřátý olej, přidáme bylinky a orestujeme do růžova. Zalijeme 1,2 l vody, přidáme na kostky nakrájený brambor, polévkové koření a sůl. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
  3. Papriku nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na olivovém oleji do měkka.
  4. Do polévky přidáme upečený celer, plech propláchneme trochou vody a taktéž vlijeme do polévky. Rozmixujme na jemný krém, dle potřeby naředíme vodou. Opět dochutíme solí, přidáme osmaženou papriku a můžeme zjemnit smetanou.
  5. Housky nakrájíme na malé kostky a osmahneme na suché pánvi do křupava.
  6. Podáváme s nasekanou petrželkou a krutonky .

vice receptů polévek zde









Žádné komentáře:

Okomentovat