Trhy jsou
plné kořenové zeleniny, tentokrát mi do oka padl CELER.
Připomněla
se mi jedna z mých velice osvědčených polévek, která už několikrát sklidila
úspěch na všech frontách…
Polévka z pečeného celeru v uzené paprice
5 porcí
doba přípravy 45 minut
1 menší celer
2 menší cibule
1 menší brambor
1 červená paprika
8 pl olivového oleje
2 pl uzené papriky /může
být i obyčejná/
1 čl zeleninového bujonu
2 čl provensálských bylin
mořská sůl
pečivo na krutony
Návod:
- Celer oloupeme, nakrájíme na rovnoměrné
kostky. Vložíme na malý plech, posypeme paprikou, osolíme a polijeme ½
částí oleje. Zamícháme a pečeme v předem na 170°C vyhřáté troubě do
poloměkka. Během pečení mícháme, aby se paprika nepálila, asi po 15 minutách
můžeme zlehka podlít vodou.
- Cibuli nakrájíme na hrubo,
vsypeme na rozehřátý olej, přidáme bylinky a orestujeme do růžova. Zalijeme
1,2 l vody, přidáme na kostky nakrájený brambor, polévkové koření a sůl. Přivedeme
k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
- Papriku nakrájíme na malé
kostičky a osmahneme na olivovém oleji do měkka.
- Do polévky přidáme
upečený celer, plech propláchneme trochou vody a taktéž vlijeme do
polévky. Rozmixujme na jemný krém, dle potřeby naředíme vodou. Opět
dochutíme solí, přidáme osmaženou papriku a můžeme zjemnit smetanou.
- Housky nakrájíme na
malé kostky a osmahneme na suché pánvi do křupava.
- Podáváme s nasekanou petrželkou a krutonky .
vice receptů polévek zde
Žádné komentáře:
Okomentovat