Pages

čtvrtek 12. března 2015


Rajčatová polévka ve středomořském stylu, obohacená kvalitní luštěninou s bylinkami, pěkně zasytí.

Cizrnovo-rajčatová polévka
s čerstvou bazalkou


5 porcí
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
150 g cizrny
2 červené cibule
1 menší žlutá paprika
1 cuketa
1 lilek
400 g drcených rajčat
2 pl rajčatového protlaku
1 pl provensálských bylinek
1 pl hnědého cukru
1 pl wurzl
2 stroužky česneku
5 pl olivového oleje
mořská sůl
svazek bazalky


Návod:
  1. Den předem namočenou cizrnu zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody a vaříme, dokud nezměkne.
  2. Lilek nakrájíme na rovnoměrné kostky, posypeme solí a necháme vypotit. Asi po 15 minutách osušíme ubrouskem a zbavíme tak nadbytečné vody.
  3. Cibuli nakrájíme na hrubší kostky, vsypeme na rozehřátý olej a chvíli restujeme. Přidáme nakrájenou papriku, lilek a opět osmažíme asi 5 minut. Dále vsypeme bylinky, cuketu a ještě zlehka orestujeme.
  4.  Nakonec přidáme protlak, česnek a cukr, znovu krátce restujeme.  Zalijeme 1,2 l vody, přidáme rajčata, wurzl a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se spojily všechny chutě a provařila rajčata s protlakem.
  5. 2/3 cizrny přidáme do polévky a zbytek rozmixujeme tyčovým mixerem s trochou vody (bude sloužit k zahuštění polévky).  Vlijeme do polévky a důkladně promícháme, dle potřeby můžeme naředit nebo zahustit trochou mouky s vodou.
  6. Dochutíme solí a přidáme najemno nasekanou bazalku.


Chuť polévky můžeme ozvláštnit černými olivami.







Žádné komentáře:

Okomentovat