Rajčatová
polévka ve středomořském stylu, obohacená kvalitní luštěninou s bylinkami,
pěkně zasytí.
Cizrnovo-rajčatová polévka
s čerstvou bazalkou
5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme
potřebovat:
150 g cizrny
2 červené cibule
1 menší žlutá paprika
1 menší žlutá paprika
1 cuketa
1 lilek
400 g drcených rajčat
2 pl rajčatového protlaku
1 pl provensálských bylinek
1 pl hnědého cukru
1 pl wurzl
2 stroužky česneku
5 pl olivového oleje
mořská sůl
svazek bazalky
Návod:
- Den předem namočenou
cizrnu zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody a vaříme, dokud nezměkne.
- Lilek nakrájíme na
rovnoměrné kostky, posypeme solí a necháme vypotit. Asi po 15 minutách
osušíme ubrouskem a zbavíme tak nadbytečné vody.
- Cibuli nakrájíme na hrubší
kostky, vsypeme na rozehřátý olej a chvíli restujeme. Přidáme nakrájenou
papriku, lilek a opět osmažíme asi 5 minut. Dále vsypeme bylinky, cuketu a
ještě zlehka orestujeme.
- Nakonec přidáme protlak, česnek a cukr,
znovu krátce restujeme. Zalijeme 1,2
l vody, přidáme rajčata, wurzl a přivedeme k varu. Krátce povaříme,
aby se spojily všechny chutě a provařila rajčata s protlakem.
- 2/3 cizrny přidáme do
polévky a zbytek rozmixujeme tyčovým mixerem s trochou vody (bude
sloužit k zahuštění polévky).
Vlijeme do polévky a důkladně promícháme, dle potřeby můžeme naředit
nebo zahustit trochou mouky s vodou.
- Dochutíme solí a
přidáme najemno nasekanou bazalku.
Chuť polévky můžeme ozvláštnit černými olivami.
Žádné komentáře:
Okomentovat