Zajímavý tradiční
český pokrm ve veganské verzi, kde typickou chuť a vůni vajec nahrazuje
kombinace kurkumy s černou solí. Skvělý jen tak s celozrnným
chlebíkem.
Květákový mozeček
s uzeným tofu a
bramborem
4 porce
doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
1 menší květák
2 menší cibule
200 g uzeného tofu
1 pl kurkumy
1 čl černé soli
1 čl polévkového koření
Wurzl
1 čl drceného kmínu
mouka na zaprášení (pokud
je třeba)
pažitku nebo pórek na
servírování
4 dcl vody
olivový olej
Návod
1. Najemno nakrájenou cibulku osmahneme v pánvi na oleji do růžova. Přidáme
kmín, kurkumu a opět krátce osmažíme (příliš dlouhé smažení kurkumy může způsobit následnou
hořkost pokrmu). Zalijeme
vodou, vložíme na kostky nakrájený brambor a přivedeme k varu. Vaříme, dokud
nezačnou brambory měknout.
2. Květák opereme, odkrojíme růžičky od stonku a nakrájíme na malé kousky. Vložíme
do pánve spolu s polévkovým kořením, osolíme a povaříme 10-15 minut, dokud
se květák téměř nerozvaří.
3. Nakonec vložíme nahrubo nastrouhané tofu a znovu krátce povaříme. Znovu dochutíme,
dle vlastního uvážení můžeme naředit vodou nebo dohustit moukou. (Květák
můžeme také téměř rozvařit a vytvořit tak hustou kaši bez dohušťování.)
4. Na talíři posypme nakrájenou pažitkou nebo pórkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat