Pages

středa 14. října 2015


Celer v hlavní roli maďarského pokrmu provoněný uzeným tempehem s paprikami a rajčaty.

Budete překvapeni, jak rychle je tento pokrm připravený!

Celerový perkelt
s uzeným tempehem


4-5 porcí
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
400 g očištěného celeru
1 balení uzeného tempehu
2 větší cibule
3 papriky libovolné barvy
200 g drcených rajčat
8 pl slunečnicového oleje
1 čl drceného kmínu
1 čl sušených chilli lupínků
2 větší pl mleté papriky
3 stroužky česneku na plátky
4 pl sójové omáčky
1-2 čl mořské soli

Návod:
1.     Cibuli vložíme do rozpáleného oleje a smažíme do hněda (jako když děláme guláš).
2.     Přidáme na plátky nakrájený česnek, kmín, chilli, na kostky nakrájený tempeh, a zasmažíme nějakou chvíli, abychom ze všech surovin dostali tu nejlepší chuť.
3.     Nakonec vsypeme mletou papriku, ale smažíme jen krátce, aby nezhořkla.
4.     Přidáme 6 dcl vody, na hrubší plátky nakrájený celer a na nudličky nakrájené papriky. Osolíme a dusíme, dokud celer nezačne měknout (nemusí být úplně měkký, stačí asi 15 minut)

5.     Nakonec přidáme drcená rajčata, sójovou omáčku a provaříme ještě posledních 5 minut. /Vařit by se mělo tak dlouho, dokud se vše pěkně nespojí v hustější omáčku, kterou nebudeme muset zahušťovat. Jestli bude omáčky příliš hustá, naředíme mírně vodou/

Vhodné přílohy: kváskový chléb, celozrnné těstoviny, halušky nebo třeba tarhoňa.



Můj tip :
Perkelt můžete udělat libovolně pikantní, klasickou papriku pouze nahradíme pálivou. Na talíři můžeme posypat nakrájenými chilli papričkami nebo petrželkou.






Žádné komentáře:

Okomentovat