Kalonji /black onion seeds/ Nigella Sativa
U nás známá jako Černucha setá nebo také černý kmín.
Semena výše jmenované byliny (která nemá paradoxně nic společného s cibulí,
což jsem si donedávna myslel J) seženete převážně
v obchodech specializovaných na asijské (indické) zboží. Jsou používána
především v balkánské, indické nebo turecké kuchyni. Toto koření (neboli
všelék - jak ho nazývali starověcí Egypťané) snižuje především nepříjemnou
plynatost, podporuje funkci střev, ale také je zbavuje nežádoucích parazitů. Použití je podobné
jako u pepře, přidáváme do základů s cibulí, do pečiva nebo do salátů a
chutney. Chuť je velice nenápadná, spíše hořká, ale to je vlastně její léčivou úlohou.
PS.: zítra přistane na blog recept s touto zajímavou ingrediencí!
PS.: zítra přistane na blog recept s touto zajímavou ingrediencí!
Žádné komentáře:
Okomentovat