Usmažit, zapéct nebo uvařit květák umí každý. A co ho
třeba nechat v troubě zhnědnout s česnekem a olivovým olejem? Šup
s ním do základu polévky a umixovat do jemného krému. Jo a nahoru jak já
říkám „škvarky“, neboli opečené tofu s mrkví. Posypat pažitkou a jde
se na to.
Polévka z pečeného květáku s tofu škvarky
5 porcí
doba přípravy 50 minut
doba pečení květáku 30 minut
Budeme potřebovat:
450 g květáku
2 cibule
2 menší brambory
2 jarní cibulky nebo malý pórek
4 pl olivového oleje
2 bobkové listy
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu
1 čl mořské soli
pažitka
sójová smetana (není nutná)
Tofu škvarky
1 menší mrkev
1 uzeného tofu
3 pl olivového oleje
1 stroužek česneku
Návod
1.
Nejprve si upečeme květák: opraný květák nakrájíme na menší růžičky, vložíme
na plech s pečícím papírem. Přidáme na plátky nakrájený česnek a tymián,
zakápneme ½ oleje, promícháme a dáme do trouby předem vyhřáté na 170°C. Při
občasném míchání pečeme 25 minut, dokud nám nezhnědne.
2.
Založíme si polévku: nahrubo nakrájenou cibuli vložíme na rozehřátý
olej a smažíme do růžova. Zalijeme 1,4 l vody, přidáme na kostky nakrájené
brambory, cibulku, bobkový list a bujón. Vaříme 25 minut, dokud brambory
nezměknou.
3.
Připravíme si zatím škvarky: na pánvi rozehřejeme olej, vložíme na malé
kostičky nakrájenou mrkev a 7 minut restujeme. Přidáme stejně nakrájené tofu a
opět restujeme, dokud vše pěkně nezhnědne. Nakonec přidáme rozetřený česnek a
opět zasmažíme. Necháme stranou do podávání polévky.
4.
Dokončení: z polévky vyjmeme bobkový list, vložíme upečený květák a rozmixujeme
do hladkého krému. Můžeme zjemnit 1 dcl sójové smetany.
5.
Na
talíři: posypeme škvarky a najemno nakrájenou pažitkou.
Můj tip :
Před rozmixováním hoďte do polévky hrst plocholisté
petrželky,
bylinky přidá polévce trochu čerstvé chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat