Tradiční řecký pokrm v netradiční verzi.
6 porcí
doba
přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
3ks menších lilků
2pl
provensálských sušených bylin
panenský olivový olej
sůl
Omáčka:
150g cizrny
2ks červené cibule
1pl mleté papriky
1pl mleté skořice
1čl oregana
800g drcených rajčat
4pl olivového oleje
1dcl bílého vína
sůl
cukr
Na povrch zapečení:
400g sójového jogurtu
1čl mletého muškátového
květu
1čl soli
1. Den předem namočenou cizrnu důkladně propláchneme a vaříme v hrnci
bez soli do měkka.
2. Lilek nakrájíme na hrubší kolečka, posolíme a necháme pár minut orosit.
Vysušíme kuchyňským ubrouskem, posypeme bylinkami a zakápneme olejem. Pečeme v troubě
předem vyhřáté na 180° asi 10 minut do změknutí. Necháme zchladnout stranou.
4. Nahrubo nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, zaprášíme paprikou, skořicí
a velmi krátce osmahneme. Potom zalijeme vínem a mírně provaříme. Přidáme
rajčata, oregano, sůl, krátce podusíme. Nakonec vložíme cizrnu, cukr a dle
potřeby dochutíme solí.
5. Omáčku s cizrnou nalijeme do plechu (20x30) a necháme chvíli ztuhnout.
Povrch poklademe upečenými lilky.
6. Jogurt dáme do misky, přidáme sůl, muškát a důkladně promícháme. Směsí
přelijeme lilky a pečeme na 180° asi 20 minut, dokud povrch nezhnědne. Před servírováním
posypeme nasekanou petrželkou.
Rady a tipy:
Před zapečením můžeme
posypat na kostky nakrájeným balkánským sýrem. Všechny bylinky je nejlepší
použít čerstvé. K dostání jsou například směsi čerstvých, které do
supermarketů dodává firma Beskyd z Fryčovic. Doporučuji uchovávat je v uzavřené
dóze v chladu, lze je pak použít na více jídel. Více zde: http://www.beskyd.cz/vyrobky/43-smesi-bylin.html
Žádné komentáře:
Okomentovat