Quinoa s pečenou kořenovou zeleninou
a olivami
tento pokrm můžeme připravit v jakémkoliv ročním období, už jen pro dostupnost jeho surovin.
4 porce
doba přípravy 50 minut
Budeme
potřebovat:
400g Quinoa
1ks menšího celeru
1ks menší řepy
2ks menší mrkve
3ks červené cibule
2 hrstky zelených oliv
1dcl olivového oleje
směs sušených bylin
čerstvá petrželka na posypání
sůl
Návod
2. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky,
cibuli na hrubší měsíčky, dáme na plech, zastříkneme olejem, posypeme bylinkami
a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170° asi 20 minut ( řepa může být mírně
tvrdší).
3. Hotovou zeleninu přisypeme do uvařené
quinoi, přidáme olivy, nasekanou petrželku, osolíme a důkladně promícháme.
4. Na talíři opět posypeme petrželkou nebo můžeme zakápnout olivovým olejem či citrónem.
Tipy:
-quinoa/merlík
čilský/ jihoamerická pseudo obilovina/příprava podobná rýži/
-plnohodnotně nahradí maso pro svůj
vysoký obsah býlkovin, sacharidů a vlákniny.
-je přirozeně bezlepková
-využití- také do salátů, k zapékání
nebo jen tak jako příloha
-pečenou zeleninu můžeme ke konci
zakápnout octem basamiko a necháme zkaramelizovat
-skvělým zpestřením můžou být na proužky
nakrájené nakládaná sušené rajčátká.
- nahradtě pro záměnu quinou
bulgurem,nebo pohankou která bude na podzim hřát organizmus
-můžeme obohatit balkánským nebo kozím
sýrem
Vím, že mám takovej laickej dotaz, ale k čemu se dá přirovnat chuť Quinoi? :D Nikdy jsem to nejedla a tak by mě to zajímalo :)
OdpovědětVymazathttp://bezlepkovebrno.blogspot.cz/
těžko říct, jakože do oříškova, křupava, těžko specifikovat prostě velice jemná obilovina
OdpovědětVymazatps: trošku mě vrtá hlavou, když děláte bezlepkovebrno, jak je možné že jste nikdy neochutnala quinou? :-)
Quinoa je asi jedna z dalších záchran pro bezlepkáře
Děkuji za velmi chutný recept. Jídlo chutnalo i mému masožravému muži:-)
OdpovědětVymazat