Žampionová polévka
s čerstvým estragonem
doba přípravy 40 minut
Budeme
potřebovat:
600g čerstvých žampionů
2ks cibule
2ks brambor
1 malý pórek
1čl. tymiánu
svazek estragonu
1pl polévkového
koření
kukuřičný škrob (dle potřeby)
mořská sůl
olivový olej
Návod
1. Žampiony mírně očistíme, nožem zbavíme
zbytků zeminy a pokud možno nemyjeme. Pokud je mytí nevyhnutelné, rychle
opereme pod studenou tekoucí vodou a osušíme ubrouskem.
2. Oloupanou, na větší kousky nakrájenou
cibuli osmahneme do hněda, přidáme část
žampionů (400g) nakrájených na
plátky, tymián a krátce osmažíme.
3. Ihned zalejeme vodou (asi 1,8l), přidáme
pórek, brambory a polévkové koření. Vše vaříme doměkka. Jakmile se brambory rozpadají,
polévku odstavíme z plotny, vložíme 1/2 estragonu a vše rozmixujeme. Dle
potřeby zahustíme kukuřičným škrobem.
4. Do téměř hotové poléky vkládáme zbytek
žampionů, které jsme si zprudka osmahli v oleji na pánvi.
Rady a tipy
Polévku lze zpestřit jablečným octem nebo zjemnit sójovou
smetanou.
Žampiony
Celosvětově uznávaná surovina s léčebnými
schopnostmi. Napomáhá při léčbě a prevenci alergií a atopických ekzémů. Je
vhodná dokonce při léčbě lupénky a jiných kožních problémů. Bohatý zdroj vitaminů
B1, B2, niacinu, kyseliny listové a různých stopových prvků.
pojď k mamince,mňam
OdpovědětVymazat