pátek 20. listopadu 2015



Skvělým hřejivým potěšením v těchto chladivých dnech může být miska poctivé cibulačky. Je to polévka, se kterou si musíte trochu pohrát.  Nyní se připravte se na to, že budete stát chvíli u plotny, než vám pěkně zkaramelizuje cibulový základ, což je na této polévce v podstatě nejdůležitější.  

Dalším důležitým článkem bude tohoto receptu bude jablečný cider, který mám od kluků z F.H.Prager. Zvolil jsem právě tento pro jeho chuť, ale především pro lokálnost a myšlenku lidí, kteří tento produkt dělají.




Cider cibulačka
s vegan sýrovými krutony


5 porcí
doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat:
4 bílé cibule
4 červené cibule
2 menší mrkve
5 pl olivového oleje
1 čl hnědého třtinového cukru
2 stroužky česneku
3 bobkové lístky
několik stonků tymiánu
5 pl sójové omáčky
0,33l jablečného cideru
1 čl zeleninového bujónu
1 celozrnná bagetka
veganský sýr /veganline/
mořská sůl
mletý barevný pepř
petrželka nebo pažitka


Návod
1.       Do rozehřátého oleje vložíme na hrubá půlkolečka nakrájenou cibuli a smažíme při častém míchání nejméně 30 minut. Mícháme tak často, aby se nám cibule nespálila, ale také občas necháme smažit, aby nám začala pěkně hnědnout. Ke konci přidáme rozetřený česnek, tymián, bobkový list, pepř, cukr a opět krátce zarestujeme.
2.       Zalijeme ciderem, sójovou omáčkou, 1,4 l vody, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme na mírný žár a pozvolna povaříme asi 25 minut. Po uvaření dochutíme solí nebo přidáme sójovou omáčku.
3.       Bagetku nakrájíme na malá kolečka a vložíme na pár minut do vyhřáté trouby pod vrchní gril. Necháme zezlátnout. Na krutony dáme nahrubo nastrouhaný sýr a opět krátce zapečeme (předpečené krutony můžeme také mírně potřít česnekem).


Můj tip :
Místo vody bych doporučil přidat silný zeleninový vývar, dodá polévce skvělou chuť.













Více o jablářství F. H. Prager 
zde: www.pragercider.cz





Žádné komentáře:

Okomentovat