Celozrnný
jablečný koláč
Doba
přípravy 1.5hodiny
Budeme
potřebovat:
250g máslo/
palmový tuk
400g celozrnná
mouka pšeničná hladká
100g mouka
pšeničná hladká
2-4 dcl. vlažné
vody
1,5kg jablek
150g rozinky
1čl skořice
½ čl Lžička
mletého koriandru
100g Hnědý cukr
Demerera (na posypání, není nutný)
Příprava a zpracování těsta
Tuk si
nastrouháme na hrubším struhadle do proseté mouky a propracujeme. Přidáme větší
část vody a vypracujeme těsto, dle potřeby vodu doléváme, ale dáváme si pozor,
aby se nelepilo. Necháme v lednici asi 20min ztuhnout.
Těsto vyválíme
na tenčí plát. Těstem překryjeme formu a okrojíme, aby těsto nepřečnívalo hrany.
Těsto i s formou vložíme do lednice a ponecháme až do doby, kdy náplň bude
připravena.
Náplň a dokončení
Jablka oloupeme
a zbavíme jádřinců, nakrájím na ¼ a 3-4
celých jablek necháme na zdobení koláče.
Zbytek jablek vložíme i s kořením do menšího kastrolku
s trochou vody a dusíme do měkka. Jakmile se jablka rozpadají, rozmixujeme
ručním mixerem a přidáme předem namočené rozinky. Necháme mírně vychladnout, rozetřeme
na vyválený korpus a poklademe nakrájenými jablky. Pečeme v předem na 190´
vyhřáté troubě asi 30 minut, nejlépe
jakmile sou jablka upečená do hněda. Po
10-15min koláč vytáhneme z trouby a vysuneme z formy a pečeme bez ní
až do konce. Před dokončením posypeme cukrem a v troubě necháme zkaramelizovat.
Koláč nechte pečlivě vychladnou a můžeme přinést na stůl.
Rady a tipy
Tento koláč je
výborným dezertem pro diabetiky a proto ke konci nepřidáváme žádný cukr. Jablka
jdou zaměnit hruškami a do náplně dle chuti různé sušené ovoce nebo ořechy.
Žádné komentáře:
Okomentovat