Pages

neděle 17. března 2013



Hruškový koláč
s mandlovým pudinkem 
a karobovou mřížkou 


Když navštívíte zdravou výživu, najdete široký sortiment rostlinných nápojů. Slouží převážně jako náhražka mléka. Na trhu jsou nápoje ze sóji, ovsu, rýži a dokonce i z mandlí. Pokud jste na něco takového narazili a nevíte si co s tím počít, dám vám jeden tip.

Doba přípravy 75 minut

          Co budeme potřebovat:
  • 125g palmového tuku
  • 250g celozrnné mouky pšeničné hladké
  • 2dcl vlažné vody
  • 6-7 menších hrušek
  • 150g rozinek
  • vanilkový extrakt
  • 700ml nápoje ze sladkých mandlí
  • 100g hnědého cukru Demerera
  •  (na posypání, není nutný)
  • kukuřičný škrob
  • hrst karobových bonbonů

Příprava a zpracování těsta
1. Tuk si nastrouháme na hrubším struhadle do proseté mouky a propracujeme. Přidáme větší část vody a vypracujeme těsto, dle potřeby vodu doléváme, ale dáváme pozor, aby se nelepilo.
2. Necháme v lednici asi 30min ztuhnout.
Těsto vyválíme na tenčí plát, kterým překryjeme formu a přečnívající zbytky odkrojíme. Formu s těstem vložíme do mrazáku a ponecháme až do doby, kdy bude připravena náplň.

Náplň a dokončení
1 . Puding - mandlové mléko rozehřejeme v menším  hrnci, přidáme vanilku a přivedeme k mírnému varu. Zaléváme kukuřičným škrobem rozmíchaném ve vlažné vodě, pak odstavíme a dáme vychladit. Pudink nemusí být příliš hustý, pečením se voda vypaří.
2. Vychlazený puding vlijeme do těsta ve formě, zhruba do 2/3, a na povrch rozložíme půlky oloupaných a vyjádřincovaných hrušek .
3. Vložíme do trouby rozpálené na 175º a pečeme 20 minut, potom snížíme teplotu na 160º, těsto pokud možno vyndáme z formy a dopečeme bez ní dalších 20 minut. Jakmile je těsto zespodu suché, vyjmeme z trouby a posypeme hnědým cukrem, znovu zapečeme do zhnědnutí a následně necháme důkladně zchladit. Ve vodní lázni rozpustíme karobové bonbony a mírně přelijeme koláč. Necháme dostatečně vychladnout a poté krájíme na trojhránky.


Rady a tipy
Tento koláč lze velmi snadno připravit i ve verzi pro diabetiky, když vynecháme hnědý cukr ke konci pečení.  Mandlový nápoj je dostatečně sladký, v kombinaci  s hruškami cukr nepotřebuje. Karob lze snadno nahradit rostlinnou čokoládovou polevou.


Karob je zdravější alternativa čokolády nebo kakaa.
 Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny
 Rohovníku obecného  (Ceratonia Siliqua) rostoucí 
ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb






Žádné komentáře:

Okomentovat