Když navštívíte zdravou výživu, najdete široký sortiment rostlinných nápojů. Slouží převážně jako náhražka mléka. Na trhu jsou nápoje ze sóji, ovsu, rýži a dokonce i z mandlí. Pokud jste na něco takového narazili a nevíte si co s tím počít, dám vám jeden tip.
Doba přípravy 75
minut
Co budeme potřebovat:
- 125g palmového tuku
- 250g celozrnné mouky pšeničné hladké
- 2dcl vlažné vody
- 6-7 menších hrušek
- 150g rozinek
- vanilkový extrakt
- 700ml nápoje ze sladkých mandlí
- 100g hnědého cukru Demerera
- (na posypání, není nutný)
- kukuřičný škrob
- hrst karobových bonbonů
Příprava a zpracování těsta
1. Tuk si nastrouháme na hrubším struhadle do
proseté mouky a propracujeme. Přidáme větší část vody a vypracujeme těsto, dle
potřeby vodu doléváme, ale dáváme pozor, aby se nelepilo.
2. Necháme v lednici asi 30min ztuhnout.
Těsto vyválíme
na tenčí plát, kterým překryjeme formu a přečnívající zbytky odkrojíme. Formu s
těstem vložíme do mrazáku a ponecháme až do doby, kdy bude připravena náplň.
Náplň a dokončení
1 . Puding - mandlové mléko rozehřejeme
v menším hrnci, přidáme vanilku a
přivedeme k mírnému varu. Zaléváme kukuřičným škrobem rozmíchaném ve
vlažné vodě, pak odstavíme a dáme vychladit. Pudink nemusí být příliš hustý,
pečením se voda vypaří.
2. Vychlazený puding vlijeme do těsta ve
formě, zhruba do 2/3, a na povrch rozložíme půlky oloupaných a vyjádřincovaných
hrušek .
3. Vložíme do trouby rozpálené na 175º a pečeme 20 minut, potom snížíme teplotu na 160º, těsto pokud možno vyndáme z formy a dopečeme bez
ní dalších 20 minut. Jakmile je těsto zespodu suché, vyjmeme z trouby a
posypeme hnědým cukrem, znovu zapečeme do zhnědnutí a následně necháme důkladně
zchladit. Ve vodní lázni rozpustíme karobové bonbony a mírně přelijeme koláč.
Necháme dostatečně vychladnout a poté krájíme na trojhránky.
Tento koláč lze
velmi snadno připravit i ve verzi pro diabetiky, když vynecháme hnědý cukr ke
konci pečení. Mandlový nápoj je dostatečně
sladký, v kombinaci s hruškami cukr
nepotřebuje. Karob lze snadno nahradit rostlinnou čokoládovou polevou.
Karob je zdravější alternativa čokolády nebo kakaa.
Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny
Rohovníku obecného (Ceratonia Siliqua) rostoucí
ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb
Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny
Rohovníku obecného (Ceratonia Siliqua) rostoucí
ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb
Žádné komentáře:
Okomentovat