Tofumisu
Dezert italského původu, který je u nás žádanou specialitou mnoha cukráren.
Tento recept je ve veganské verzi ze sójových produktů běžně dostupných v obchodech
se zdravou výživou. Je velice vhodný i pro všechny, kteří trpí nesnášenlivostí mléčných produktů a bude
příjemným zpestřením na jejich slavnostním stole.
Doba
přípravy 30min
Dortová
nádoba o průměru 18cm
Co
budeme potřebovat:
- 400g hedvábného tofu natural
- 5 kávových lžiček instantní obilné kávy
- 500g celozrnných sušenek
- 5 lžiček ovocného cukru
- 400ml sójové smetany
- 200g sušeného sójového mléka
Příprava
a zpracování těsta
1. Polovinu kávy a cukru rozmícháme ve 2-4dcl horké vody
a necháme vychladnout. Šlehačku spolu se sušeným mlékem vyšleháme do husté pěny,
kterou smícháme s najemno nastrouhaným tofu.
2. Sušenky klademe na dno formy tak, aby rovnoměrně
pokryly celé dno. Lehce pokapeme kávovou směsí. Na sušenky rozetřeme asi půlcentimetrovou vrstvu smetanového tofu.
Tento postup opakujeme ještě 3x tak, aby nám na povrchu
zůstalo tofu. Nakonec posypeme zbylou dávkou kávy přes jemné sítko a necháme
v lednici nejméně 3 hodiny uležet.
3. Tiramisu je nejlepší krájet nožem, který jsme předtím
na chvíli ponořili do horké vody, docílíme tím hladkých řezů a estetického
vzhledu.
Rady a
tipy
Místo obilné kávy lze použít pravou kávu
pro zvýraznění chuti. Do smetany lze přidat lžíci likéru
dle vlastního
výběru. Stejný postupem můžeme
připravit dezert do sklenic.
Poděkování… mé dobré kamarádce Káti Cifrové,
která mi tento svůj recept zapůjčila… děkuji
Žádné komentáře:
Okomentovat