sobota 9. března 2013

Provensálská polévka
 s pečenou zeleninou a olivami

Doba přípravy 50min

Polévka s kterou jste se již možná setkali v různých podobách a proto bych vám chtěl představit moji verzi polévky, která vás překvapí svou lehkostí a pronikavou chutí pečeného lilku, cuket, paprik a dalších surovin které by určitě neměli chybět na vašem stole.

Budeme potřebovat:
  • 2ks větších červených cibulí
  • 1ks střední  lilek
  • 250g červené kapie
  • 250g žluté kapie
  • 1 větší cuketa
  • 350g drcených rajčat
  • 1PL citrónové šťávy
  • 1PL  třtinového cukru
  • Polévkové koření+ 500ml voda
  • 1dcl olivového oleje
  • 1PL provensálského koření
  • hrst černých oliv
  • kukuřičný škrob
Provensálské koření
Tato směs většinou obsahuje tymián, bazalku, rozmarýn v jistých případech dobromysl, estragon, či saturejku a majoránku. Nejlepší variantou pro vnikající chuť polévky doporučuji čerstvé nebo část přidat do zeleniny před pečením. Ve vybraných supermarkech je seženete jako čerstvou směs v jednom balení.

Návod
1. Lilek, cuketu a kápie nakrájíme na rovnoměrné kostky dle libosti dáme na pečící plech, přelijeme částí olivového oleje, přidáme část provensálského koření, důkladně promícháme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170* do polo měkka asi 15min.
2. Nakrájenou cibulku na stejné kousky jako zeleninu vložíme do hrnce se zbytkem olivového oleje a a osmahneme asi 5minut  a zalijeme zeleninovým vývarem s vodou se zbytkem koření a drcenými rajčaty a krátce provaříme.
3. Dochutíme citrónem a cukrem dle chuti a zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vlažné vodě.
4. Do horké dochucené polévky vkládáme upečenou zeleninu a při podávání posypeme olivami.

Rady a tipy
Před dovařením můžeme do polévky vložit na hrubo nakrájena čerstvá rajčata a nasekanou čerstvou bazalku. Citrón by se dal také                                                             nahradit octem balsamico. Polévku lze obohatit uvařenou fazolí.



Žádné komentáře:

Okomentovat