s pečenou zeleninou a olivami
Doba přípravy 50min
Polévka s kterou jste se již možná setkali v různých
podobách a proto bych vám chtěl představit moji verzi polévky, která vás
překvapí svou lehkostí a pronikavou chutí pečeného lilku, cuket, paprik a
dalších surovin které by určitě neměli chybět na vašem stole.
Budeme potřebovat:
- 2ks
větších červených cibulí
- 1ks střední
lilek
- 250g
červené kapie
- 250g
žluté kapie
- 1
větší cuketa
- 350g
drcených rajčat
- 1PL
citrónové šťávy
- 1PL třtinového cukru
- Polévkové
koření+ 500ml voda
- 1dcl
olivového oleje
- 1PL
provensálského koření
- hrst
černých oliv
- kukuřičný škrob
Provensálské
koření
Tato směs většinou obsahuje tymián, bazalku, rozmarýn v
jistých případech dobromysl, estragon, či saturejku a majoránku. Nejlepší
variantou pro vnikající chuť polévky doporučuji čerstvé nebo část přidat do
zeleniny před pečením. Ve vybraných supermarkech je seženete jako čerstvou
směs v jednom balení.
Návod
1. Lilek, cuketu a kápie nakrájíme na rovnoměrné kostky dle
libosti dáme na pečící plech, přelijeme částí olivového oleje, přidáme část
provensálského koření, důkladně promícháme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170*
do polo měkka asi 15min.
2. Nakrájenou cibulku na stejné kousky jako zeleninu
vložíme do hrnce se zbytkem olivového oleje a a osmahneme asi 5minut a zalijeme zeleninovým vývarem s vodou se
zbytkem koření a drcenými rajčaty a krátce provaříme.
4. Do horké dochucené polévky vkládáme upečenou zeleninu a
při podávání posypeme olivami.
Rady a tipy
Před dovařením můžeme do polévky vložit na hrubo
nakrájena čerstvá rajčata a nasekanou čerstvou bazalku. Citrón by se dal také nahradit octem balsamico. Polévku lze obohatit uvařenou fazolí.
Žádné komentáře:
Okomentovat