Na jídelním lístku místní školky stálo: jáhlová polévka.
To mě inspirovalo k tomu, aby vznikla jednoduchá a přitom relativně zdravá
polévka nejen pro děti.
Jáhlová polévka s houbami
5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
120 g jáhel
2 cibule
2 menší brambory
1 mrkev
kousek pórku
malý svazek petrželky
1 čl tymiánu
1 čl drceného kmínu
1 pl wurzl
mořská sůl
5 pl olivového oleje
větší hrstka sušených hub
Návod:
1.
Houby
namočíme nejlépe den před v menším hrnci. (Pokud jsme to nestihli, zalijeme v hrnci vroucí vodou a necháme
nejlépe hodinu pod pokličkou změknout.) Poté houby vyjmeme a nasekáme na
menší kousky. (Vývarem nastavíme vodu, kterou
budeme zalévat polévku.)
2.
Cibuli
nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do
růžova, ke konci přidáme tymián s kmínem, který také zlehka zasmažíme. Zalijeme
2,2 l vody, vložíme horkou vodou propláchnuté jáhly, na kostky nakrájený
brambor, mrkev, houby, wurzl a přivedeme k varu. (Můžeme použít i řapíkatý celer.)
3.
Vaříme
pozvolna, dokud brambory nezměknou a jáhly nejsou uvařeny. Ke konci přidáme na kolečka nakrájený pórek a
vaříme dalších 5 minut.
4.
Přidáme
nasekanou petrželku, zamícháme, dle potřeby dosolíme a necháme pod pokličkou 10
minut dojít. (Po odležení se může stát,
že polévka ještě zhoustne, dle libosti opět naředíme vodou.)
Polévku můžeme
ochutit česnekem, přidat majoránku nebo zjemnit smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat