Španělský
ptáček - tuto klasiku českých domácností zná téměř každý. Zde je recept na
sladkokyselou omáčku s okurkami a tofu “vejci” ve veganské verzi.
Sójové plátky
na způsob španělských
ptáčků
5
porcí
doba
přípravy 60 minut
Budeme
potřebovat:
100 g sójových
plátků
180 g tofu
natural
3 cibule
1 mrkev
3 kyselé
okurky
6 pl oleje
1 pl
plnotučné hořčice (s fruktózou)
2 pl
kukuřičné mouky
4 pl sójové
omáčky
1 čl mořské
soli
1 pl hnědého
třtinového cukru
1 čl pepře
2 bobkové
listy
1 čl kurkumy
1 čl černé
soli
trocha octu na dochucení
Návod
- Ve větším
hrnci rozpálíme olej, na kterém osmahneme najemno nakrájenou cibuli do
hněda. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, hořčici a opět krátce
osmažíme.
- Zalijeme 1
l vody, vložíme sójové plátky, bobkový list, pepř, osolíme a dusíme asi 15
minut do změknutí. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, sójovou omáčku a opět krátce
povaříme. (Část vody můžeme nahradit lákem z okurek.) V malé
misce s 1 dcl vody rozkvedláme mouku, kterou pomalu přiléváme do
hrnce. Krátce povaříme.
- Odstavíme
z plotny a dle potřeby dosladíme cukrem, dosolíme nebo přichutíme octem
(omáčka by měla být sladkokyselá, vše záleží na kyselosti láku).
- Tofu
nakrájíme na malé nudličky a promícháme s kurkumou a černou solí.
Vložíme do hotové omáčky.
Můj tip :
Servírujeme nejlépe s bílou rýží,
vařeným bramborem nebo knedlíkem. Do omáčky můžeme přidat na malé kostičky
nakrájený sójový párek. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.
Místo okurek vyzkoušejte nakládané kapary.
Žádné komentáře:
Okomentovat