středa 21. října 2015


Španělský ptáček - tuto klasiku českých domácností zná téměř každý. Zde je recept na sladkokyselou omáčku s okurkami a  tofu “vejci” ve veganské verzi.
Sójové plátky
na způsob španělských ptáčků


5 porcí
doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat:
100 g sójových plátků
180 g tofu natural
3 cibule
1 mrkev
3 kyselé okurky
6 pl oleje
1 pl plnotučné hořčice (s fruktózou)
2 pl kukuřičné mouky
4 pl sójové omáčky
1 čl mořské soli
1 pl hnědého třtinového cukru
1 čl pepře
2 bobkové listy
1 čl kurkumy
1 čl černé soli
trocha octu na dochucení


Návod
  1. Ve větším hrnci rozpálíme olej, na kterém osmahneme najemno nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, hořčici a opět krátce osmažíme.
  2. Zalijeme 1 l vody, vložíme sójové plátky, bobkový list, pepř, osolíme a dusíme asi 15 minut do změknutí. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, sójovou omáčku a opět krátce povaříme. (Část vody můžeme nahradit lákem z okurek.) V malé misce s 1 dcl vody rozkvedláme mouku, kterou pomalu přiléváme do hrnce. Krátce povaříme.
  3. Odstavíme z plotny a dle potřeby dosladíme cukrem, dosolíme nebo přichutíme octem (omáčka by měla být sladkokyselá, vše záleží na kyselosti láku).
  4. Tofu nakrájíme na malé nudličky a promícháme s kurkumou a černou solí. Vložíme do hotové omáčky.



Můj tip :
Servírujeme nejlépe s bílou rýží, vařeným bramborem nebo knedlíkem. Do omáčky můžeme přidat na malé kostičky nakrájený sójový párek. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

 Místo okurek vyzkoušejte nakládané kapary.


Žádné komentáře:

Okomentovat