Pages

pátek 2. října 2015


Švestek je teď všude spousta, na stromech i v obchodech, vše se točí kolem nich. Já je můžu v jakékoliv podobě, třeba jen tak na snídani v musli. Zde je recept na jednoduchý koláč, který vám bude chutnat.


Švestkovo-mandlový koláč se skořicí


doba přípravy 70 minut
6 - 8 porcí

Budeme potřebovat:
Těsto:
70 g rostlinného tuku /já použil Bio Land crone/
200 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
70 g pšeničné mouky hladké
12 pl vlažné vody
1 pl třtinového hnědého cukru
špetka soli

Náplň:
250 g mletých mandlí
1 pl hnědého cukru
700 g středně velkých českých švestek
4 dcl mandlové smetany /dá se nahradit sójovou/
4 pl třtinového hnědého cukru
2 čl skořice


Na posypání: skořice, mandlové plátky


Návod:
  1. Tuk nakrájíme na malé kostky, vložíme do mouky a propracujeme spolu s cukrem, solí a vodou ve vláčné těsto. Necháme 10 minut v lednici odpočinout.
  2. Těsto vyválíme na tenčí plát, kterým překryjeme nízkou formu (já mám průměr 26 cm) a přečnívající zbytky odkrojíme. Pokud není těsta dostatek, musíme vyválet co nejtenčí; pokud kousky zbydou, vyplníme místa, kam se nedostalo. Těsto propícháme několikrát vidličkou.
  3. Na dno těsta nasypeme mleté mandle smíchané s jednou lžící cukru. Na tuto vrstvu klademe čtvrtky švestek vnitřkem nahoru.
  4. Zalijeme smetanou rozšlehanou s 2 pl cukru a skořice. Formu vložíme do trouby předem vyhřáté na 165°C a pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou švestky hnědnout.
  5. Vyjmeme z trouby, posypeme mandlovými plátky a opět pečeme asi 10 minut, dokud mandle nezhnědnou. Pokud máme formu s vyjímatelným dnem, vysuneme koláč ven a posledních 10 minut pečeme na roštu bez formy.
  6. Necháme částečně vychladnout, sítkem poprášíme skořicí. Krájíme pečlivě vychladnuté.






Žádné komentáře:

Okomentovat