Švestek je teď
všude spousta, na stromech i v obchodech, vše se točí kolem nich. Já je
můžu v jakékoliv podobě, třeba jen tak na snídani v musli. Zde je recept na
jednoduchý koláč, který vám bude chutnat.
Švestkovo-mandlový koláč se skořicí
doba přípravy 70 minut
6 - 8 porcí
Budeme potřebovat:
Těsto:
70 g rostlinného tuku /já
použil Bio Land crone/
200 g pšeničné celozrnné
mouky jemně mleté
70 g pšeničné mouky
hladké
12 pl vlažné vody
1 pl třtinového hnědého
cukru
špetka soli
Náplň:
250 g mletých mandlí
1 pl hnědého cukru
700 g středně velkých
českých švestek
4 dcl mandlové smetany
/dá se nahradit sójovou/
4 pl třtinového hnědého
cukru
2 čl skořice
Na posypání: skořice, mandlové plátky
Návod:
- Tuk nakrájíme na
malé kostky, vložíme do mouky a propracujeme spolu s cukrem, solí a
vodou ve vláčné těsto. Necháme 10 minut v lednici odpočinout.
- Těsto vyválíme
na tenčí plát, kterým překryjeme nízkou formu (já mám průměr 26 cm) a přečnívající
zbytky odkrojíme. Pokud není těsta dostatek, musíme vyválet co nejtenčí;
pokud kousky zbydou, vyplníme místa, kam se nedostalo. Těsto propícháme několikrát
vidličkou.
- Na dno těsta
nasypeme mleté mandle smíchané s jednou lžící cukru. Na tuto vrstvu
klademe čtvrtky švestek vnitřkem nahoru.
- Zalijeme
smetanou rozšlehanou s 2 pl cukru a skořice. Formu vložíme do trouby předem
vyhřáté na 165°C a pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou švestky hnědnout.
- Vyjmeme z trouby,
posypeme mandlovými plátky a opět pečeme asi 10 minut, dokud mandle
nezhnědnou. Pokud máme formu s vyjímatelným dnem, vysuneme koláč ven
a posledních 10 minut pečeme na roštu bez formy.
- Necháme částečně
vychladnout, sítkem poprášíme skořicí. Krájíme pečlivě vychladnuté.
Žádné komentáře:
Okomentovat