Boršč s bílou fazolí
Klasický pokrm ruské i ukrajinské kuchyně, složený z řepy,
bílého zelí a zeleniny ve vegetariánské verzi.
S touto polévkou jsem se poprvé setkal
na začátku mé kuchařské kariéry v jedné české restauraci,
kde byl boršč vyhlášený a vyhledávaný
lidmi z různých
koutů republiky. Rád vám tuto
pochoutku přiblížím.
5 porcí
Doba přípravy 50 min.
.
Budeme potřebovat:
2 menší cibule
1ks menší červené řepy
2ks mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
200g bílého zelí
3pl rajčatového protlaku
5pl cukru Demerera
jablečný ocet
divoké koření (nové koření, bobkový list,
celý černý pepř)
2dcl rostlinného oleje
2pl polévkové směsi
200g bílé fazole velké
1,2l vody
červená řepa
zelenina s vysokým obsahem vitamínů C a B, sodíku,
hořčíku a draslíku. Díky vysokému obsahu betainu podporuje činnost jater,
napomáhá při léčbě arteriosklérozy a také při kornatění tepen, které řepná
štáva rozšiřuje. Při pravidelném užívaní, může zlepšit stav vlasů, nehtů a pleti.
1. Oloupanou a na kostky nakrájenou kořenovou
zeleninu vložíme do rozehřátého oleje a spolu s kořením smažíme dozlatova.
Přidáme cibuli, cukr, který necháme zkaramelizovat. Přidáme řepu a zaléváme vodou
s polévkovou kořenící směsí.
2. Do vařící polévky dodáme na kratší plátky
nakrájené zelí a dusíme dalších 20 minut. Přidáme protlak a opět krátce
provaříme. Dochutíme cukrem, octem nebo solí tak, abychom vytvořili
sladkokyselou chuť.
3. Nakonec přidáme uvařenou fazoli (den předem
namočenou fazoli vaříme 20 minut od doby varu do polo měkka)
Tipy a rady:
Po uvaření můžeme přidat nahrubo nastrouhaný
tempeh nebo zjemnit sojovou smetanou. S čerstvým chlebem výborně zasytí. Tradičně
se servíruje s kysanou smetanou, což lze nahradit sójovým jogurtem.
Žádné komentáře:
Okomentovat