Cizrna
…..a její použití
Pro svou jedinečnou chuť je považována za jednu z nejchutnějších luštěnin, ale sám bych řekl, že u nás je tak trochu nedoceněna. Pěstuje se téměř na celém světě, převážně na Blízkém východě, ale můžeme se s ní setkat taktéž v Jižní Americe nebo Asii. Na polích ji můžeme vidět od nížin až po 5 tisícové výšky pohoří. I názvy má rozličné, např. římský hrách nebo cizrna beraní.
Pro ty, pro něž je tato surovina novinkou a neví jak ji připravit, uvedu několik rad, jak s ní naložit od máčení až po několik receptů, které si určitě zamilujete.
Tato luštěnina
plná bílkovin, vápníku, hořčíku a fosforu dodává tělu potřebné živiny. Proto
může být plnohodnotnou náhražkou masa. Zde jsou pro
informaci její nutriční hodnoty: www.kaloricketabulky.cz
Cizrnu (jako
téměř každou luštěninu) namáčíme den předem, nejlépe 24 hodin před úpravou. Můžeme
ji však nechat bobtnat při pravidelném vyměňováni vody i několik dní. Bude lépe
stavitelná a doba vaření se taktéž poměrně zkrátí. Pokud bychom se chtěli
vyhnout nepříjemnému nadýmání, je dobré ji po uvaření zbavit drobných slupek,
čehož docílíme tak, že ji po uvaření okamžitě zalijeme studenou vodou, následně
promneme mezi prsty a slupky se tak oloupou.
Vaříme nejméně
40 minut od doby varu a dle druhu. Během vaření můžeme taktéž přidat bylinky
(saturejku, majoránku, bazalku) nebo mořskou řasu, což by mělo opět přispět k
lepší stravitelnosti.
Cizrna má celou
škálu možností úprav - od salátů přes hlavní pokrmy až po neodolatelné
pomazánky či dipy.
Zde je několik báječných receptů:
Žádné komentáře:
Okomentovat