neděle 8. listopadu 2015


Další z mých evergreenů podzimní kuchyně. Nečekejte však, že je to pokrm sladký!
V hlavní roli tentokrát merlík čilský neboli quinoa, která je vyhledávaná především pro její vysoký obsah bílkovin. Neobvyklá kombinace červené řepy s hruškami a zázvorem překvapí i toho, kdo řepu zrovna příliš nemusí.
Nebojte se tedy a dejte se do toho!


Quinoový nákyp
   s červenou řepou, hruškami a zázvorem


6 porcí
doba přípravy 40 minut
doba pečení 50 minut

Budeme potřebovat:
150 g quinoi
2 malé cibule
250 g červené řepy
2 menší hrušky
2 pl čerstvě strouhaného zázvoru
1 čl polévkové směsi Wurzl
5 pl olivového oleje
400 g sojového jogurtu (já použil Sojade)
2 pl citrónové šťávy
1 čl hořčice
sušené oregano
mořská sůl
barevný pepř
muškátový oříšek
plocholistá petrželka




Návod
1.     Quinou propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a mírně osolíme. Přivedeme k varu, ztlumíme a na mírném plameni vaříme asi 15 minut. Odstavíme a za občasného míchání necháme pod pokličkou dojít (nejlépe pod peřinou J)
2.     Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji do růžova. Přidáme zázvor, který také krátce orestujeme. Vložíme na hrubší nudličky nakrájenou řepu, zalijeme 2 dcl vody, přidáme wurzl a podusíme asi 10 minut, dokud řepa není poloměkká. V případě, že se voda vyvaří, můžeme ještě trochu přidat. Nesmí se to však přehnat, nákyp by pak nedržel pohromadě!
3.      Odstavíme z plotny, přidáme nakrájené hrušky a nasekanou petrželku, quinou a dle potřeby dosolíme.
4.     Celou směs vsypeme do připravené formy a udusáme vidličkou.
5.     Jogurt rozmícháme se solí, citronovou šťávou, pepřem, oreganem, muškátem a hořčicí. Touto směsí připravený nákyp přelijeme a rozetřeme lžící.
6.     Pečeme v předem na 170°C vyhřáté troubě asi 40 minut. Potom dáme troubu na vrchní pečení a větší žár.  Zapečeme, dokud krusta jogurtu nezhnědne.
7. Na talíři posypeme sekanou petrželkou. Servírujeme s listovým salátem.


Můj tip :
Do hotové směsi můžeme zamíchat ořechy nebo různá semínka. Také můžeme nákyp posypat semínky před vrchním zapékáním, pěkně zhnědnou a jejich chuť se zvýrazní J







Žádné komentáře:

Okomentovat