sobota 28. listopadu 2015

Usmažit, zapéct nebo uvařit květák umí každý. A co ho třeba nechat v troubě zhnědnout s česnekem a olivovým olejem? Šup s ním do základu polévky a umixovat do jemného krému. Jo a nahoru jak já říkám „škvarky“, neboli opečené tofu s mrkví. Posypat pažitkou a jde se na to.


Polévka z pečeného květáku s tofu škvarky


5 porcí
doba přípravy 50 minut
doba pečení květáku 30 minut

Budeme potřebovat:
450 g květáku
2 cibule
2 menší brambory
2 jarní cibulky nebo malý pórek
4 pl olivového oleje
2 bobkové listy
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu
1 čl mořské soli
pažitka
sójová smetana (není nutná)
Tofu škvarky
1 menší mrkev
1 uzeného tofu
3 pl olivového oleje
1 stroužek česneku




Návod
1.     Nejprve si upečeme květák: opraný květák nakrájíme na menší růžičky, vložíme na plech s pečícím papírem. Přidáme na plátky nakrájený česnek a tymián, zakápneme ½ oleje, promícháme a dáme do trouby předem vyhřáté na 170°C. Při občasném míchání pečeme 25 minut, dokud nám nezhnědne.


2.     Založíme si polévku: nahrubo nakrájenou cibuli vložíme na rozehřátý olej a smažíme do růžova. Zalijeme 1,4 l vody, přidáme na kostky nakrájené brambory, cibulku, bobkový list a bujón. Vaříme 25 minut, dokud brambory nezměknou.

3.     Připravíme si zatím škvarky: na pánvi rozehřejeme olej, vložíme na malé kostičky nakrájenou mrkev a 7 minut restujeme. Přidáme stejně nakrájené tofu a opět restujeme, dokud vše pěkně nezhnědne. Nakonec přidáme rozetřený česnek a opět zasmažíme. Necháme stranou do podávání polévky.

4.     Dokončení: z polévky vyjmeme bobkový list, vložíme upečený květák a rozmixujeme do hladkého krému. Můžeme zjemnit 1 dcl sójové smetany.
5.      Na talíři: posypeme škvarky a najemno nakrájenou pažitkou.



Můj tip :

Před rozmixováním hoďte do polévky hrst plocholisté petrželky, 
bylinky přidá polévce trochu čerstvé chuti.



Žádné komentáře:

Okomentovat