pondělí 7. prosince 2015


Išlské dortíčky
s avokádovým krémem a pistáciemi



Tak, Vánoce jsou opět za dveřmi a já jsem se dal do pečení cukroví, tentokrát bez palmáče! Každopádně tento druh bude potřebovat několik rad a doporučení. Toto těsto se docela drolí a práce s ním nebude žádný med. Doporučuji těsto válet pozvolna, jakmile se začne drolit, dlaněmi utlačit do sebe a spojit. Těsto se musí občas moučit. Jakmile máme požadovanou tloušťku, vykrajujeme kolečka, která podebíráme tenkým nožem a přenášíme na plech s pečícím papírem. Také si nejsem jistý trvanlivostí krému, to budu také nyní testovat, ale doporučil bych plnit těsně před Vánoci, aby dortíčky co nejdéle vydržely.

Na 25 kusů budeme potřebovat:
Těsto:
150 g pšeničné mouky hladké
150 g pšeničné mouky celozrnné
150 g kokosového tuku
1 avokádo
80 g třtinového cukru
80 g mletých ořechů
3 pl hrašky vanilkové (může být i na dohušťování)
8 pl vody
1 pl karobového prášku (může být kakao)
1 čl citrónové kůry

Krém:
1 avokádo
2 pl rumu (amareto)
2 pl rozpuštěného kokosového tuku
40 g vlašských ořechů
1 čl třtinového cukru
2 pl meruňkové marmelády
1 pl citronové šťávy

Krému nám trocha zbude, můžeme namazat třeba na vánočku.


Zdobení:
100 g čokolády
2 pl kokosového tuku
Hrst loupaných pistácií



Návod:
  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme hrašku, umletý cukr, rozmačkané avokádo, ořechy, karob, kůru, rozpuštěný tuk, vodu a vypracujeme těsto. Vložíme na 25 minut do lednice.
  2. Vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pečeme v troubě předem vyhřáté na 170°C dokud nezačnou hnědnout, asi 8 – 10 minut. Trochu dojdou na plechu po vytažení. Necháme důkladně vychladnout.
  3. Všechny ingredience na krém vložíme do mixéru a umixujme do jemna.
  4. Kolečka slepíme krémem, povrch potřeme rozpuštěnou čokoládou. Před ztuhnutím v lednici posypeme nasekanými pistáciemi.










Žádné komentáře:

Okomentovat