Pages

pondělí 18. března 2013


Pečená dýně s čočkou 
a kurkumou
 na ovesné smetaně

 Doba přípravy 50min                                                                                                     

Velice vydatný luštěninový pokrm plný proteinů,
 vlákniny a mnoha dalších živin s blahodárnými 
účinky na lidské zdraví. Nasládlá kaštanová chuť
 pečené dýně doplněna podušenou čočkou
 a obohacena jemnou smetanovou omáčkou.
Nelze opomenout čistící účinek vzácného kořene
 kurkumy s pronikavou vůní čerstvého tymiánu.

Budeme pořebovat:
1 menší dýně Hokaido (cca 300g)
2 větší cibule (cca 200g)
400g zelené čočky
menší svazek petrželky
menší hrstka čersvého tymiánu
1pl kurkumy
1čl papriky
250ml ovesné smetany
3dcl ovesného mléka
50g kukuřičné mouky
40g wurzl
2dcl olivového panenského oleje

Dýně Hokaido
 je podle mého názoru díky své kaštanové nasládlé chuti jednou z nejlepších dýní vůbec. Je plná provitaminu A, vitaminu C, B, bílkovin, sacharidů a vlákniny.V teplé kuchyni se používá především dužnina, ale výborná jsou i její semínka s vysokým obsahem zinku. Zpracování dýně: dýni si pečlivě opláchneme, položíme na desku,  odkrojíme oba konce, na které dýni postavíme a rozkrojíme na půl. Polévkovou lžící vydlabeme vnitřek. Dále krájíme dýni na plátky a následně na rovnoměrné kostky.

Návod
1. Nakrájenou dýni vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem, polejeme olivovým olejem, posypeme tymiánem, promícháme  a pečeme v troubě na 190º asi 25 minut.
2. Cibulku oloupeme, nakrájíme najemno a vložíme do rozehřátého většího hrnce s olivovým olejem. 
3.Během smažení pří občasném míchání nasypeme propláchnutou čočku do menšího hrnce a vaříme do měkka. Jakmile začne cibulka růžovět, zasypeme kurkumou s parikou, krátce zpěníme a  zalijeme ovesným mlékem. Dusíme asi 15 minut.
4. Kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě vlejeme do hrnce a mírně zahustíme. Ke konci vkládáme uvařenou čočku a pečenou dýni, opět mírně prohřejeme a dochutíme solí. Pokrm odstavíme z plotny a zjemníme smetanou. Ihned můžeme servírovat posypané
 čerstvou petrželkou s libovolnou přílohou.

Tipy a rady:
Vhodnou přílohou může být dochucený pečený brambor,bulgur, lehký salát, quinoa, či rýže.
Pro bezlepkovou verzi lze nahradit mléko a smetanu za sojovou.




Žádné komentáře:

Okomentovat