a kurkumou
na ovesné
smetaně
Doba přípravy 50min
Velice vydatný luštěninový pokrm plný proteinů,
vlákniny a
mnoha dalších živin s blahodárnými
účinky na lidské zdraví. Nasládlá
kaštanová chuť
pečené dýně doplněna podušenou čočkou
a obohacena jemnou
smetanovou omáčkou.
Nelze opomenout čistící účinek vzácného kořene
kurkumy s
pronikavou vůní čerstvého tymiánu.
Budeme pořebovat:
1
menší dýně Hokaido (cca 300g)
2
větší cibule (cca 200g)
400g
zelené čočky
menší
svazek petrželky
menší
hrstka čersvého tymiánu
1pl
kurkumy
1čl
papriky
250ml
ovesné smetany
3dcl
ovesného mléka
50g
kukuřičné mouky
40g
wurzl
2dcl
olivového panenského oleje
je podle mého názoru díky své kaštanové
nasládlé chuti jednou z nejlepších dýní vůbec. Je plná provitaminu A, vitaminu C, B, bílkovin, sacharidů a
vlákniny.V teplé kuchyni se používá především dužnina, ale výborná jsou i její
semínka s vysokým obsahem zinku. Zpracování
dýně: dýni
si pečlivě opláchneme, položíme na desku,
odkrojíme oba konce, na které dýni postavíme a rozkrojíme na půl. Polévkovou
lžící vydlabeme vnitřek. Dále krájíme dýni na plátky a následně na rovnoměrné
kostky.
Návod
1. Nakrájenou
dýni vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem, polejeme olivovým olejem,
posypeme tymiánem, promícháme a pečeme v
troubě na 190º asi 25 minut.
2. Cibulku
oloupeme, nakrájíme najemno a vložíme do rozehřátého většího hrnce s olivovým
olejem.
3.Během smažení pří občasném míchání nasypeme propláchnutou čočku do menšího
hrnce a vaříme do měkka. Jakmile začne cibulka růžovět, zasypeme kurkumou s
parikou, krátce zpěníme a zalijeme ovesným
mlékem. Dusíme asi 15 minut.
4. Kukuřičný
škrob rozmíchaný ve vodě vlejeme do hrnce a mírně zahustíme. Ke konci vkládáme
uvařenou čočku a pečenou dýni, opět mírně prohřejeme a dochutíme solí. Pokrm
odstavíme z plotny a zjemníme smetanou. Ihned můžeme servírovat posypané
čerstvou petrželkou s libovolnou přílohou.
Tipy a rady:
Vhodnou
přílohou může být dochucený pečený brambor,bulgur, lehký salát, quinoa, či
rýže.
Pro
bezlepkovou verzi lze nahradit mléko a smetanu za sojovou.
Žádné komentáře:
Okomentovat