Doba přípravy 50min
hlávní surovinu zde tvoří quiona a červená řepa doplněna nasládlou chutí hrušek a hřející
síly zázvoru. Určitě bych tento pokrm zařadil do zimního období, ve kterém si
vychutnáte zvláštní, ale velice překvapivou kombinaci těchto surovin.
Budeme
pořebovat:
- 250g qiunoa
- 1střední červená řepa(300-400G)
- 500G hrušek
- Menší svazek petrželky
- 2ks mrkev
- 150g čerstvého zázvoru
- 1ks citrón
- 5g muškátový květ mletý
- 250ml sojové smetany
- 400g sojového jogurtu
- 40g wurzl
- 2dcl olivové oleje
quinoa
Neboli Merlík čilský, původem z latinské Ameriky
má velice vysoké nutriční hodnoty plné bílkovin a vitamínů. Nejen proto, je
nazývána jako matka obilovin předávných Inků žijících v kopcovitých udolí
těchto zemí. Quinoové zrnno neobsahuje lepek proto je vhodná pro celiaky.
Návod
Quinou vaříme v
osoléné voě do měkka po dobu asi 20min. Odstavíme s plotny a necháme přikryté
odležet. Nahrubo nastrouhanou řepu a
mrkev spolu s polévkovém koření dusíme s trochou vody do poloměkka, pokusíme se
vývar skoro vyvařit a odstavíme z plotny. Přidáme štávu ze zázvoru s
nastrohanými hruškami a přisypeme quinou s částí nasekané petržeky, zjemníme
smetanou a důkladně promícháme.
Klademe do vymaštěné
pečící nádoby a přelejeme jogurtovou zálivku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180*
až do zbarvení jogurtu do hněda.
Jogurtvá zálivka:
Sójový jogurt pečlivě
rozmícháme s citronovou štávou,
druhou částí petržeky
a solí.
Žádné komentáře:
Okomentovat