pátek 8. března 2013


Quinoový  nákyp s červenou řepou, hruškami a zázvorem

Doba přípravy 50min

hlávní surovinu zde tvoří quiona a červená řepa doplněna nasládlou chutí hrušek a hřející síly zázvoru. Určitě bych tento pokrm zařadil do zimního období, ve kterém si vychutnáte zvláštní, ale velice překvapivou kombinaci těchto surovin.

Budeme pořebovat:
  • 250g qiunoa
  • 1střední červená řepa(300-400G)
  • 500G hrušek
  • Menší svazek petrželky
  • 2ks mrkev
  • 150g čerstvého zázvoru
  • 1ks citrón
  • 5g muškátový květ mletý
  • 250ml sojové smetany
  • 400g sojového jogurtu
  • 40g wurzl
  • 2dcl olivové oleje
 quinoa
Neboli Merlík čilský, původem z latinské Ameriky má velice vysoké nutriční hodnoty plné bílkovin a vitamínů. Nejen proto, je nazývána jako matka obilovin předávných Inků žijících v kopcovitých udolí těchto zemí. Quinoové zrnno neobsahuje lepek proto je vhodná pro celiaky.
Návod

Quinou vaříme v osoléné voě do měkka po dobu asi 20min. Odstavíme s plotny a necháme přikryté odležet. Nahrubo nastrouhanou řepu  a mrkev spolu s polévkovém koření dusíme s trochou vody do poloměkka, pokusíme se vývar skoro vyvařit a odstavíme z plotny. Přidáme štávu ze zázvoru s nastrohanými hruškami a přisypeme quinou s částí nasekané petržeky, zjemníme smetanou a důkladně promícháme.
Klademe do vymaštěné pečící nádoby a přelejeme jogurtovou zálivku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180* až do zbarvení jogurtu do hněda.

Jogurtvá zálivka:
Sójový jogurt pečlivě rozmícháme s citronovou štávou,
druhou částí petržeky a solí.






Žádné komentáře:

Okomentovat