Pohankovo-kukuřičný dortík
Poměrně
snadný a lehký zákusek, který je vhodný
pro celiaky ale také pro ty, co chtějí překvapit zdravou formou dezertu v domácnosti.
Doba přípravy 40min
Doba přípravy 40min
První vrstva:
500ml
sójové mléko
30g
rostlinný tuk
50g
rozinky
100g
kukuřičná krupice jemná
2PL ovocný
cukr
Druhá vrstva:
600ml
voda
250g
pohanka lámanka
40g
slunečnice
2PL cukr
1ks
jablko na kostky
1-2
sklenice zavařovaných broskví
4PL mořské řasy agar-vločky
Strouhaný
kokos
- Připravíme si střední dortovou formu, kterou na dně vysypeme strouhaným kokosem/není nutné/
- Sojové mléko vložíme do hrnce, přidáme rozinky, tuk, cukr a přivedeme k varu. Při neustálé míchání přisypáváme krupici, dokud kaše nezhoustne. Ihned vlijeme do připravené formy a nechme mírně vychladnou.
- Do hrnce s vodou přidáme zbytek surovin a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Kaše by neměla být příliš hustá, měla by se snadno nalít do formy. Pokud bude třeba, přidejte mírně vody. Vlijeme na vrstvu kukuřice a necháme opět ztuhnout.
- Řasu krátce namočíme v 600ml vodu a potom vaříme, dokud se vločky nerozpustí. Řasa nemá dostatečně průhlednou barvu, proto je dobré přibarvit mrkvovou šťávou.
- Broskve nakrájíme na plátky a klademe na ztuhlý
dort. Potom přelijeme připraveným agarem a v lednici necháme důkladně
vychladnout.
Rady a
tipy:
Mezi obě vrstvy můžeme přidat další druh ovoce (kiwi, maliny. borůvky) a zlepšit tak
jeho vizuální atraktivnost. Sojové mléko lze nahradit rýžovým a místo vody v
pohance dát také mléko+ tuk.Ovoce volíme dle sezóny a vlastní
inspirace.
Žádné komentáře:
Okomentovat