úterý 2. dubna 2013


Ratatouille s cizrnou, černými olivami
a opékanou polentou
speciální verze francouzského zeleninového 
pokrmu s luštěninou,čerstvými bylinkami a olivami.



4 porce
Doba přípravy 60min

Budeme potřebovat:
1 větší lilek
2 cukety
1ks červené papriky
1ks žluté papriky
směs čerstvých bylin
(nejlépe bazalka, majoránka, tymián)
500g drcených rajčat
hrst nakrájených černých oliv
200g cizrny
2 stroužky česneku
olivový olej
180-200g 1minutové polenty
600ml vody
1pl směsi bylin
sůl
Návod:

Ratatouille
1. Den předem namočenou cizrnu přivedeme k varu a vaříme 30-40 minut do změknutí.
2. Lilek, cuketu a papriky nakrájíme na libovolné plátky, nanesme na plech, posypeme částí bylin a polijeme zlehka olejem. Pečeme nejlépe odděleně v troubě na 170° asi 20minut. 
3. Cibuli nakrájíme na čtvrtky, přidáme na pánev s rozehřátým olejem, zprudka osmahneme, přidáme na plátky nakrájený česnek a část bylinek. Opět krátce osmahneme. Po 2 minutách zalijeme 1dcl vody a vložíme rajčata.
4. Přivedeme k varu a podusíme dalších pár minut. Dochutíme solí, cukrem nebo bylinkami. Dle potřeby přilijeme trošku vody.
5. Vložíme upečenou zeleninu, olivy, cizrnu bez nálevu a vše zlehka promícháme.

Opékaná polenta:
1. Vodu s bylinkami a solí přivedeme k varu. Za neustálého míchání metličkou přidáváme polentu, dokud nezíská konzistenci hustší kaše. Ihned nalijeme na menší plech ( 20x20cm). Rozetřeme mokrou stěrkou či rukou. Necháme důkladně vychladnout.
2. Vyjmeme na desku, nakrájíme na rovnoměrné kostky. Opět dáme na plech s pečícím papírem, posypem bylinkami, zakápneme olejem a promícháme. Pečeme v troubě za občasného míchání na 170°  30 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat