Ratatouille s cizrnou, černými olivami
a opékanou polentou
speciální verze francouzského zeleninového
pokrmu s luštěninou,čerstvými bylinkami a olivami.
Doba
přípravy 60min
Budeme
potřebovat:
1 větší lilek
2 cukety
1ks červené papriky
1ks žluté papriky
směs čerstvých bylin
(nejlépe bazalka, majoránka, tymián)
500g drcených rajčat
hrst nakrájených černých oliv
200g cizrny
2 stroužky česneku
olivový olej
180-200g 1minutové polenty
600ml vody
1pl směsi bylin
sůl
Návod:
Ratatouille
1. Den předem namočenou cizrnu přivedeme k varu a vaříme
30-40 minut do změknutí.
2. Lilek, cuketu a papriky nakrájíme na libovolné plátky,
nanesme na plech, posypeme částí bylin a polijeme zlehka olejem. Pečeme nejlépe
odděleně v troubě na 170° asi 20minut.
3. Cibuli nakrájíme na čtvrtky, přidáme na pánev
s rozehřátým olejem, zprudka osmahneme, přidáme na plátky nakrájený česnek
a část bylinek. Opět krátce osmahneme. Po 2 minutách zalijeme 1dcl vody a vložíme
rajčata.
4. Přivedeme k varu a podusíme dalších pár minut. Dochutíme
solí, cukrem nebo bylinkami. Dle potřeby přilijeme trošku vody.
5. Vložíme upečenou zeleninu, olivy, cizrnu bez nálevu a vše
zlehka promícháme.
1. Vodu s bylinkami a solí přivedeme k varu. Za
neustálého míchání metličkou přidáváme polentu, dokud nezíská konzistenci
hustší kaše. Ihned nalijeme na menší plech ( 20x20cm). Rozetřeme mokrou stěrkou
či rukou. Necháme důkladně vychladnout.
2. Vyjmeme na desku, nakrájíme na rovnoměrné kostky. Opět
dáme na plech s pečícím papírem, posypem bylinkami, zakápneme olejem a
promícháme. Pečeme v troubě za občasného míchání na 170° 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat