Receptů na dýňovou polévku je všude spousta. I proto jsem
se snažil vytvořit trošku jinou, která zaujme nejen chutí, ale i nezvyklým
postupem přípravy. Dýně v polévce bude dozlatova upečená, sami budete
překvapeni, jaký to udělá efekt v chuti.
Hokaido dýňová polévka se zázvorem
5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
1 menší dýně hokaido
2 menší cibule
2 menší brambory
8 pl olivového oleje
1 pl nastrouhaného
zázvoru
hrst dýňových semínek
1 pl zeleninového bujonu
2 čl provensálských bylin
1 pl mletého římského
kmínu
1 pl mleté kurkumy
svazek petrželky
sójová smetana na
zjemnění
mořská sůl
Návod:
- Cibuli rozkrojíme na ½ ,
lžící vydlábneme semínka, nakrájíme na rovnoměrné kostky. Vložíme na malý plech,
posypeme římským kmínem a bylinkami, osolíme a polijeme ½ částí oleje.
Zamícháme a pečeme v předem na 170°C vyhřáté troubě do poloměkka. Během
pečení můžeme párkrát promíchat. Dýně by měla být upečená pěkně do hněda.
- Na druhý menší plech
dáme semínka a taktéž upečeme do zlatova (trvá to asi 15 minut, pozor na
připálení). Jakmile vychladnou, nasekáme je na hrubo.
- Cibuli nakrájíme na hrubo,
vsypeme na rozehřátý olej a orestujeme do růžova. Přidáme zázvor s kurkumou
a opět krátce zasmahneme. Zalijeme 1,2 l vody, přidáme na kostky nakrájený
brambor a polévkové koření. Přivedeme
k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
- Do polévky přidáme
upečenou dýni, plech propláchneme trochou vody a taktéž vlijeme do
polévky. Rozmixujme na jemný krém, dle potřeby naředíme vodou. Dochutíme
solí, přidáme nasekanou petrželku, zjemnit můžeme smetanou.
- Podáváme posypané
petrželkou a pečenými semínky.
Žádné komentáře:
Okomentovat