středa 10. dubna 2013


Shoyu vývar se zeleninou
a houbami shiitake
(酱油汤 与蔬菜  和香菇)

mírně kořeněná polévka asijského typu


5 porcí
Doba přípravy 40 min.                                                              
                                                                 Budeme potřebovat:
20g sušených hub shiitake
1ks červené cibule
1ks žluté papriky
1ks menší cukety
1ks mrkve
1dcl sójové omáčky Shoyu
1pl čerstvého zázvoru
1čl mletého koriandru
1čl mleté skořice
3pl oleje (nejlépe sezamového)
jarní cibulka
1 ½ l vody


Návod
1. Houby dáme do hrnce s částí vody a máčíme asi hodinu. Přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Uvařené vychlazené houby nakrájíme na tenké plátky a vrátíme zpět do vývaru, který také použijeme do polévky.
2. Všechnu zeleninu včetně zázvoru nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli osmahneme na oleji, přidáme zázvor a koření a opět krátce osmažíme. Vše zalijeme vývarem s houbami a vaříme asi 15 minut.
3. Přidáme zeleninu, sójovou omáčku a povaříme ještě asi 7minut.  Ihned servírujeme s jarní cibulkou.

Rady a tipy:
Polévku lze obohatit vařenou rýží, soba nudlemi nebo sezamem. Pro zpestření chuti lze přidat chilli papričku, česnek nebo čerstvý koriandr.

Žádné komentáře:

Okomentovat