Špaldovo - žitná
pizza
se zeleninou a
olivami
1 větší
pizza - 2 porce
Doba
přípravy 60 minut
Těsto
150g mouky špaldové
celozrnné
70g mouky žitné celozrnné
(obě jemně mleté)
120ml vody
1 ½ čl mořské soli
2pl olivového oleje
1čl sušeného droždí
1čl tymiánu
Na povrch
1ks červené cibule
1ks menší žluté papriky
100g žampionů
1ks menší cukety
1 hrst oliv
200g drcených rajčat
1pl sušených
provensálských bylinek
svazek čerstvé bazalky
stroužek česneku
150g rostlinného sýra
(veganline)
mořská sůl
oregano
Návod
1. Do větší mísy vložíme mouku, sůl, tymián a droždí. Pozvolna přiléváme vodu
s olejem a vypracujeme vláčné těsto.
2. Do misky dáme rajčata, bylinky, rozetřený česnek, sůl a část nahrubo
natrhané bazalky, vše zlehka zamícháme.
3. Rozehřejeme si troubu oboustranně na 200°.
4. Těsto tence vyválíme na sílu asi 5mm a vložíme na plech vyložený pečícím
papírem.
5. Povrch těsta potřeme rajčatovou směsí. Na ni klademe na plátky nakrájenou
zeleninu v pořadí: cibule, žampiony, cuketu a papriku. Zlehka osolíme a můžeme
zakápnout olejem.
6. Pečeme nejdříve zprudka asi 12 minut, potom vyjmeme z trouby,
posypeme olivami, oreganem a nahrubo nastrouhaným sýrem. Teplotu v troubě
snížíme na 170° a opět pečeme asi 7-10 minut, dokud nezačnou okraje zlatovět.
Žádné komentáře:
Okomentovat