středa 10. dubna 2013


Špaldovo - žitná pizza
se zeleninou a olivami


1 větší pizza - 2 porce
Doba přípravy 60 minut

Těsto
150g mouky špaldové celozrnné
70g mouky žitné celozrnné (obě jemně mleté)
120ml vody
1 ½ čl mořské soli
2pl olivového oleje
1čl sušeného droždí
1čl tymiánu

Na povrch
1ks červené cibule
1ks menší žluté papriky
100g žampionů
1ks menší cukety
1 hrst oliv
200g drcených rajčat
1pl sušených provensálských bylinek
svazek čerstvé bazalky
stroužek česneku
150g rostlinného sýra (veganline)
mořská sůl
oregano

Návod
1. Do větší mísy vložíme mouku, sůl, tymián a droždí. Pozvolna přiléváme vodu s olejem a vypracujeme vláčné těsto.
2. Do misky dáme rajčata, bylinky, rozetřený česnek, sůl a část nahrubo natrhané bazalky, vše zlehka zamícháme.
3. Rozehřejeme si troubu oboustranně na 200°.
4. Těsto tence vyválíme na sílu asi 5mm a vložíme na plech vyložený pečícím papírem.
5. Povrch těsta potřeme rajčatovou směsí. Na ni klademe na plátky nakrájenou zeleninu v pořadí: cibule, žampiony, cuketu a papriku. Zlehka osolíme a můžeme zakápnout olejem.
6. Pečeme nejdříve zprudka asi 12 minut, potom vyjmeme z trouby, posypeme olivami, oreganem a nahrubo nastrouhaným sýrem. Teplotu v troubě snížíme na 170° a opět pečeme asi 7-10 minut, dokud nezačnou okraje zlatovět.
7.  Posypeme lístky bazalky, podáváme s přídavkem panenského oleje

.

Žádné komentáře:

Okomentovat