Chystáte párty a
chcete hosty překvapit něčím nevšední ale hlavně domácím? Zde je tip jak tomu docílit:
Lněné krekry
s tofu
pomazánkou z mořských řas
1 větší plech 30x 40cm
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
100g zlatého lnu
100g hnědého lnu
50g loupaného konopného semínka
50g sezamu natural
4pl omáčky tamari
5pl olivového oleje
1čl granulovaného česneku
1pl směs různých bylinek/provensálské, bylinný pepř/
1čl mletého římského kmínu (nemusí být)
Návod:
1.
Do mísy
dáme len, zalijeme vodou tak, aby byl celý ponořený, a necháme 15 minut nabobtnat.
2.
Do
menší misky si odvážíme zbytek surovin, přidáme koření a bylinky. Tuto směs
vsypeme do mísy s lnem, přidáme omáčku, olej a vše důkladně zamícháme.
3.
Směs
vlijeme na větší plech s pečícím papírem a lžící rovnoměrně rozmažeme na
tenkou placku.
4.
Pečeme
ve vyhřáté troubě na 170° asi 20 minut.
Tip:
-je dobré krekry ponechat jeden den v pokojové
teplotě přikryté papírem, pěkně doschnou a budou křupavé
.
Na pomazánku
200g tofu natural (může být bylinkové nebo uzené)
3pl směs mořských řas - vločky
2pl sójové smetany (může být i mléko)
mořská sůl
1ks citrón
1 svazek pažitky/jarní cibulky
tip: vločky najdete ve zdravých výživách pod názvem- sea vegetables for salad
není potřeba vařit- ihned k použití /do polévek, pomazánek, nebo salátu)
Pomazánka:
1.
Vločky dáme
do skleničky, a zalijeme trochou teplé vody.
2.
Tofu nakrájíme
na větší kostky, vložíme do mixeru, přidáme vločky (můžete použít trochu vody
ve které jsme je máčeli) smetanu, sůl a umixujeme na jemnější pomazánku.
3.
Hotovou
pomazánku dochutíme solí a zastříkneme citrónem. Přidáme nakrájenou pažitku a
zamícháme.
Tip:
-pomazánku můžeme obohatit sezamovou pastou,
nebo posypat sezamem.
-u těchto receptů můžete kombinovat libovolné
koření nebo bylinky.
Dobrý tip pro silvestrovský den…..
Žádné komentáře:
Okomentovat