Téměř originální francouzský recept
pocházející z Burgund v netradiční podobě bohaté omáčky, s chutí
několika druhů hub, uzeného tempehu a baby cibulkami.
Houbový
bourguignon s tempehem
5 porcí
doba přípravy 60
minut
Budeme potřebovat:
120g hlívy ústřičné
120g žampionů
50g sušených hub shitake
2ks červené cibule
1ks mrkev
2 lodyhy řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
1 uzený tempeh
1dcl sójové omáčky tamari
400g drcených rajčat
1dcl řepné šťávy
150g baby cibulky
4pl olivového oleje
1čl tymiánu
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
kukuřičný škrob
plocholistá petrželka
Návod
1. Houby
shitake zalijeme 3dcl vody a necháme máčet nejméně 4 hodiny. Přidáme bobkový list, přivedeme
k varu a vaříme dalších 20-30 minut. Houby vyjmeme a nakrájíme na menší kousky.
2. Cibuli nakrájíme na kostky a vložíme do většího
hrnce s rozpáleným olejem, přisypeme tymián a smažíme do hněda. Dále
přidáme na plátky nakrájený česnek, celer , mrkev a opět krátce zasmahneme. Vše
zalijeme 6dcl vody se šťávou z řepy.
3. Přidáme bobkový list, koření a všechny nakrájené
houby včetně shitake i s vývarem.
Přivedeme k varu a vaříme nejméně 20 minut, dokud hlíva nezměkne.
4. Dále přisypeme rajčata, na kostky nakrájený
tempeh, sójovou omáčkou a opět povaříme asi 10 minut.
5. Nakonec přidáme cibulky a dochutíme dle potřeby
cukrem nebo solí.
6. V případě potřeby omáčku zahustíme kukuřičným
škrobem rozmíchaným ve vlažné vodě.
7. Posypeme nasekanou petrželkou
Rady a tipy:
Servírujeme nejlépe spečeným bramborem, celozrnnou rýží nebo jen tak s čerstvým
pečivem.
Taktéž můžeme přidat během vaření jakoukoliv kořenovou zeleninu.
Tato verze receptu je čistě nealkoholická, ale šťávu z červené řepy lze
nahradit červeným vínem. Na přípravu pokrmu můžeme také použít pouze jeden z uvedených druhů hub pokud některé z těchto nemůžete sehnat.
Žádné komentáře:
Okomentovat