První z testů
kváskového chleba plný dobrých věcí…
Vícezrnný kváskový
chlebíček
se sušenými rajčaty
___________________________________________________________________________________________________
Budeme potřebovat:
150 g špaldové mouky celozrnné jemné
150 g žitné mouky celozrnné jemné
200 g pšeničné mouky hladké
hrst sušených nasekaných rajčat
1 pl žitného kvásku
2 pl otrub
2 pl lnu hnědého
2 pl slunečnicového semínka
1 pl dýňového semínka
1 čl provensálských bylinek
500 ml vlažné vody
1 čl soli
Jak na to:
1.
Všechny
suroviny dáme do mísy, promícháme a zalijeme vodou. Opět důkladně prohněteme a
necháme pod utěrkou prokvasit do druhého dne.
2.
Druhý
den těsto přemístíme na dobře pomoučený vál a opět krátce propracujeme.
(Pojme to docela dost mouky – cca 100 g i
více, záleží, jak těsto prokvasí.)
3.
Těsto
přesuneme do margarínem vymaštěné formy a necháme zakryté fólií přes 2 hodiny
nakynout v teple.
4.
Vložíme
do předem na 200°C vyhřáté trouby, pečeme asi 25 minut do zhnědnutí. Chléb
vyjmeme z trouby, vyklopíme na rošt vrchní vrstvou dolů a ještě dopečeme
asi 15-20 minut
Rady:
Teplotu a čas korigujeme podle barvy chleba,
pozor aby se nespálil, každá trouba peče trochu jinak. Troubu mějte zapnutou
bez vzduchu, tak jak tomu je v klasické peci na chléb.
Kvásek seženete všude tam kde se kváskový
chléb peče, určitě vám kousek každý odlije, nic to nestojí. Potom je důležité
se o kvásek dobře starat viz zde: vedení kvásku
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:vedeni_kvasku
Žádné komentáře:
Okomentovat