pátek 16. ledna 2015


Relativně rychlé a zajímavé jídlo
z pšeničného ,,masa´´ Robi na dijonský způsob.


Robi ve smetanové hořčičné omáčce s fazolkami


4 porce
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
1 balení Robi plátků
2 menší cibule
1 menší mrkev
250 g mražených zelených fazolek
3 pl hrubozrnné hořčice /může být kremžská/
4-5 pl olivového oleje
1 pl polévkové směsi
1 čl tymiánu
3 pl sójové omáčky
1 pl hnědého třtinového cukru
celozrnná mouka na dohuštění /může být obyčejná/
sójová smetana
petrželka

Návod:
1.     Cibuli nakrájíme na měsíčky, vložíme do rozpáleného oleje a orestujeme do hněda. Dále přidáme tymián, hořčici a opět krátce orestujeme. Zalijeme 1 l vody, přidáme polévkovou směs, na kolečka nakrájenou mrkev, přivedeme k varu a vaříme, dokud mrkev nezměkne.
2.     Přidáme na nudličky nakrájené robi, opět přivedeme k varu a dohustíme 1-2 pl mouky rozmíchané v 2 dcl vlažné vody. Krátce povaříme, do omáčky přidáme fazolky a odstavíme z plotny.
3.     Dochutíme sójovou omáčkou, cukrem a zjemníme asi 1 dcl smetany (omáčka by měla mít sladkokyselou chuť). Důkladně promícháme a necháme pod pokličkou asi 10 minut změknout fazolky. Před podáváním vmícháme nasekanou petrželku. Dle potřeby můžeme zlehka naředit vodou, robi docela dost saje vodu.


Tipy:
- Pokud nemáme hrubozrnnou hořčici, použijeme běžnou kremžskou. Jestli máme doma hořčičné semínko (které se používá při zavařování okurek), přidáme ho do základu s hořčicí.
- Na tento recept běžně používám starodávnou hořčici značky Emile Noel
 nebo hrubozrrnou hořčici s fruktózou od firmy Natural z Jihlavy.
- V sezóně doporučuji použít fazolky čerstvé, jen je v omáčce krátce povaříme.
- Do omáčky můžeme přidat také kyselé okurky nakrájené na kostičky.
- Servírujeme s vařeným bramborem nebo hnědou rýží.




Žádné komentáře:

Okomentovat