sobota 31. ledna 2015


Toto je hodně stará klasika - jedněmi nenáviděné a jinými naopak milované zelené fazolky ve smetanové polévce s bramborem a koprem. Je potřeba to zkusit - ono to vůbec není špatné! Přece jenom ty školní jídelny nebyly až tak zlé, co myslíte?

Mléčná polévka
se zelenými fazolkami a koprem

4 porce
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
2 cibule
3 hrstky mražených zelených fazolek
2 malé brambory
1 l sójového mléka
200 ml vody
1 čl polévkového koření
1 čl mořské soli
2 malé bobkové listy
2 kuličky nového koření
1-2 pl sójové omáčky
3 pl citrónové šťávy
3-4 pl kukuřičného škrobu
4 pl olivového oleje
cukr dle potřeby
sójová smetana

Návod:
1.     Cibuli nakrájíme na jemno a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, zalijeme mlékem a vodou. Vložíme na kostky nakrájené brambory, bobkový list, nové koření, polévkové koření a sůl.
2.     Přivedeme k varu a na mírném ohni při občasném míchání vaříme, dokud brambory nezměknou. Pozor hlavně na začátku, dokud polévka nezavaří, mléko má tendenci se připálit.
3.     Škrob vložíme do hrnku, zalijeme trochou vody a rozmícháme vidličkou. Pozvolna přiléváme do polévky, dokud nedocílíme vyhovující hustoty. (Je možné, že trocha zbyde.)
4.      Dochutíme citrónem, cukrem a sójovou omáčkou - polévka by měla mít sladkokyselou chuť.
5. Odstavíme z plotny, vložíme povolené fazolky a necháme pod pokličkou asi 15 minut dojít.
6.    Nakonec vlijeme sójovou smetanu, zasypeme nasekaným koprem a zamícháme.


Žádné komentáře:

Okomentovat