Velice výživný a šťavnatý
oběd z pšenice špaldy a bulguru se zeleninkou, kterou není těžké kdekoliv
sehnat.
Obilninové rizotko
5 porcí
doba vaření špaldy 50 minut
příprava rizota 30 minut
Budeme potřebovat:
200 g pšenice špalda zrno
200 g pšeničného bulguru
2 větší cibule
2 hrstky mraženého hrášku
2 hrstky mražené kukuřice
2 hrstky nakrájené kořenové zeleniny
několik růžiček brokolice
4 pl olivového oleje
2 stroužky česneku
špetka mletého muškátu
1 pl polévkového koření /používám wurzl/
mořská sůl dle potřeby
1 čl provensálských bylin
hrstka nasekané petrželky
Návod:
1.
Špaldu
je nejlepší den předem namočit; pokud se tak nestane, vaří se o trochu déle.
Zalijeme ji tedy 2 a 1/2 násobným množstvím vody a vaříme téměř 50 minut. Je
možné, že budeme muset vodu párkrát přilít. Během vaření ochutnáváme - špalda
by měla být měkká, ale přitom trošku křupavá.
2.
Bulgur
dáme do hrnce a zalijeme 500 ml vroucí vody, mírně osolíme, zamícháme a necháme
pod poklicí nabobtnat.
3.
Nahrubo
nakrájenou cibuli zpěníme ve velkém hrnci na oleji do zlatova, přidáme bylinky,
na plátky nakrájený česnek a opět krátce zasmahneme. Vložíme kořenovou zeleninu,
mírně podlijeme, přidáme polévkovou směs a krátce podusíme do poloměkka. (Je důležité
mít zeleninu stále podlitou.)
4.
Přidáme rozkrájenou brokolici a dusíme dalších
6 minut. Do horké směsi vsypeme kukuřici s hráškem, zamícháme a necháme
pod pokličkou asi 10 minut povolit.
5.
Do
hrnce se zeleninou přisypeme obiloviny, nasekanou petržel a důkladně zamícháme.
Dle potřeby dochutíme solí.
Tipy:
- jakou zeleninu do rizota je v podstatě
na Vás - když není čas, stačí koupit balíček zeleninové směsi a rizoto je
hotovo
- do základu můžeme osmahnout mletou sladkou
papriku nebo kari koření
- do rizota pro obohacení můžeme přidat slunečnici
nebo sezam
Zdravím, nemůžu odolat neokomentovat - jednak mi je hrozně sympatický recept, jednak i vizuální zpracování fotek a celkově zpracování celého blogu, díky za velikou inspiraci!
OdpovědětVymazathttp://cockacockovita.blogspot.cz/
děkuji, pěkná slova vždy potěší....
Vymazat