Recept na tento výborný salát jsem vymyslel
úplně na počátku, kdy jsem se tvorbě receptů začal věnovat. Až nyní se
k němu dostávám, abych ho zveřejnil. Přiznám se, že pohanku můžu jíst
kdykoliv – ať už jako hlavní ingredienci salátu nebo za tepla jako vydatnou, i
když lehkou přílohu.
Pohankový salát
s pečenou zeleninou a bazalkou
Doba přípravy 40 min
4 porce
Budeme potřebovat:
250 g pohanky loupané
1 menší cuketa
1 menší lilek
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 červená cibule
svazek bazalky
6-8 pl olivového oleje
provensálské olivy
mlýnek s pepřem
skořice
sůl
Návod:
1. Pohanku důkladně propláchneme, zalijeme 1 a ½
násobným množstvím vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme na
mírném ohni asi 12 minut. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 20 minut dojít.
Potom necháme zchladnout stranou.
2. Papriky, lilek a cibuli nakrájíme na
rovnoměrné kousky, posypeme bylinkami a skořicí. Přelijeme částí olivového
oleje, důkladně promícháme. Pečeme v předem na 170° C rozehřáté troubě do
poloměkka. Jakmile lilek začne měknout (cca po 10 minutách), přidáme nakrájenou
cuketu a opět pečeme asi 7 minut. Někdy je dobré každou zeleninu péct zvlášť, jelikož
každá se peče rozdílnou dobu.
3. Když zelenina vychladne, přimícháme ji do vychladlé
pohanky spolu s nasekanou bazalkou. Dochutíme solí a pepřem. Zlehka
zastříkneme olejem a opět promícháme.
Tipy
-K salátu se skvěle hodí balsamikový
sirup.
-Salát můžeme obohatit a cherry rajčátka,
rukolu nebo semínka dle vlastní chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat